Welke methode voor zelfstudie?

Discussie in 'Cello' gestart door Marsha, 22 mrt 2020.

 1. Marsha

  Marsha

  Lid geworden:
  20 jul 2018
  Berichten:
  14
  Goede middag,
  Ik ben nu een ruim jaar zelf aan het oefenen met mijn cello. Helaas is het mij nog niet gelukt om een docent te vinden. Nu stond ik op het punt om iemand te benaderen maar toen kwam dat virus om de hoek.
  Na weer een zoektocht op internet kwam ik een aantal methodes tegen. Langin Praktischer Lehrgang, Suzuki en Cello time.
  Maar welke zou voor zelfstudie (ik ben 38.) het meest geschikt zijn tot we weer naar een docent kunnen?
  Iemand een idee?
   
 2. nassau

  nassau

  Lid geworden:
  17 feb 2020
  Berichten:
  58
  Je kunt nu bij sommige docenten wel online les krijgen, want goede begeleiding is belangrijk! Voor je het weet heb je iets verkeerd aangeleerd en leer het dan maar weer eens af......Mijn docente geeft nu ipv thuislessen de lessen online. Je moet wat.
  Ik zelf ben bezig met een docent met Suzuki en Cellotime joggers, maar volgens mij zijn dat geen zelfstudie methodes. Er zit niet veel uitleg bij over de techniek. Wel leuk om thuis te spelen zeker als je een beginneling bent zoals ik. Met cdtjes erbij stimuleert zeker ook....het lijkt dan al heel wat als je speelt. En dat is wel nodig om het vol te houden...Oefening Baart KunstOBK. Via internet kun je ook online lessen vinden, veelal in het engels. Succes.
   
 3. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.946
  Homepage:
  Dat klopt, maar wat je dan mist is dat iemand kijkt of je houding helemaal goed is. Iemand die erop let dat je geen verkeerde spanningen in je schouders, armen, handen en vingers krijgt. Dan is een les via skype (dat heb je dan toch, @nassau?) weer wat meer safe dan helemaal zonder docent die toekijkt. Misschien kun je wel bij een docent terecht die via skype lesgeeft en je na deze tijd van sociale terughouding weer gewoon op les kan hebben.
   
 4. nassau

  nassau

  Lid geworden:
  17 feb 2020
  Berichten:
  58
  Ik heb net via skype les gehad. Als noodmaatregel prima....weer nieuwe instructies gekregen en inderdaad...het meeste heeft betrekking op houding van lichaam, handen etc. en vooral de ontspanning. Het is via skype prima te doen met een serieuze docente..........:thumbsup:
   
  Marcelita vindt dit leuk.
 5. MarjoleinG

  MarjoleinG

  Lid geworden:
  2 aug 2012
  Berichten:
  171
  Ik heb gisteren ook net mijn eerste les via Skype gehad. Het was even wennen en soms was de verbinding even aan het haperen, maar al met al goed te doen. Voordeel is nu wel dat je ook een docent kunt zoeken die niet perse dicht bij zit.
   
 6. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.337
  Homepage:
  Dan komt Yo-Yo-Ma nu binnen bereik!
   
  Marsha vindt dit leuk.
 7. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  633
  Beste Marsha,

  Zelfstudie is niet aan te raden, als je met een verkeerde houding speelt kunnen er ernstige blessures optreden na een tijd. Ook de cursussen die gratis via Youtube gegeven worden missen het persoonlijke feedback krijgen op je spel en je houding...
  Ik heb enige ervaring met celloles geven via het internet, via Skype. Dat is er eigenlijk niet geschikt voor, vandaar dat ik nu met Zoom aan de slag ga. Mocht je interesse hebben om het te proberen kunnen we wel een proefles afspreken. Beginnen met les via internet is niet ideaal, maar beter dan het zelf aanleren... Ik woon trouwens in Eindhoven, als je het via internet wilt proberen kan het nog beter zijn nu iemand te vinden waar je op een later tijdstip live lessen kunt krijgen.
  Maar succes gewenst!
   
 8. MarjoleinG

  MarjoleinG

  Lid geworden:
  2 aug 2012
  Berichten:
  171
  Zou het? Ga hem meteen een mailtje sturen :)
   
  JanJan vindt dit leuk.
 9. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.337
  Homepage:
  Als je skypt ziet hij meteen dat hij niet meer om je heen kan. :)
   
 10. JanJan

  JanJan

  Lid geworden:
  17 nov 2019
  Berichten:
  9
  Pure zelfstudie lijkt mij niet de beste optie voor nagenoeg iedereen die de cello wil leren bespelen. Privéles eens per 2 á 3 weken is natuurlijk wat prijziger, echter dan is een corectie wat duidelijker voelbaar als bijvoorbeeld de houding niet juist is. Geluidstechnisch lijkt het mij via internet ook wat minder zonder goede apparatuur.
  Wat betreft oefenmateriaal. FEUILLARD Niet altijd even leuk, maar wel duidelijk. Oefening baart kunst en met deze 'dagelijkse oefeningen' en wat tijd leg je wel een goede basis als je er de tijd voor neemt. Ja, neem hiervoor de tijd.....
   
  Laatst bewerkt: 26 mrt 2020
 11. Marsha

  Marsha

  Lid geworden:
  20 jul 2018
  Berichten:
  14
  Bedankt voor de reacties. Ik weet dat zelfstudie niet alles is. Maar op dit moment mijn enige optie. Ik wil de komende maanden niet zitten afwachten. En als ik een docent had gehad dan was ik zeker verder gegaan met lessen via internet. Ik heb inmiddels het een en ander gevonden aan materiaal. Want ik wil ook eens wat anders dan toonladders.
  Tips voor docenten omgeving Groesbeek zijn altijd welkom.
   
 12. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  633
 13. MarjoleinG

  MarjoleinG

  Lid geworden:
  2 aug 2012
  Berichten:
  171
  Ik heb les van Arjanne. Zij doet nu ook de lessen via Skype.
   
 14. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  76
  Even een vraag tussendoor: wat is het voordeel van Zoom t.o.v. Skype? Ik ben een beetje zoekende voor de lessen hier in huis.
   
 15. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  633
  Geluidskwaliteit lijkt wat beter te zijn dan Skype, (wat weer beter is dan whattsapp videobellen) en er is een instelling waarmee je de softwarematige geluidsaanpassing af kunt zetten. De geluidsaanpassing is om stemgeluid te verbeteren handig, maar kan heel vervelend zijn voor muziek (en het maakt iets heel geks van begeleide zang...
  Het is ook een beetje de app die de meeste muziekdocenten lijken te gebruiken.

  Ter voorbereiding vraag ik m'n leerlingen een te filmpje maken van een stuk dat we willen bespreken?
  Filmpjes hebben een beter geluid dan de live verbindingen.


  Ik werk graag met de Preserve original sound van Zoom, het is handig als je dat van tevoren in kunt stellen; mocht het niet waar wens werken is het gemakkelijk af te zetten, deze instelling voegt een knop toe aan je scherm waarmee jet het af en aan kunt zetten.

  hier de gebruiksaanwijzing - sorry het is in het Engels, maar dat is het programma verder ook...:

  https://support.zoom.us/hc/en-us/articles/115003279466-Preserve-original-sound
   
  Laatst bewerkt: 28 mrt 2020
 16. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  76
  Bedankt voor de reactie. Wij worstelen soms inderdaad een beetje met de geluidskwaliteit. De tip van vooraf een filmpje insturen is een goede!
   

Deel Deze Pagina