Omdat ik graag mijn viool wat zachter wil laten klinken zodat ik wat vaker kan oefenen ( tov de buren ) ben ik aan het rondkijken voor een demper. Maar welke ? Zit er veel verschil tussen de dempers ? Ik zie ze van 4 euro , maar ook van 14 .
Algemeen geldt: hoe meer massa er op de demper wordt aangebracht des te sterker de demping zal zijn. Het materiaal bepaalt de massa. Rubber dempt ongeveer even sterk als ebbenhout. De drietand is niet veel meer in gebruik omdat die niet snel op- en af te zetten is, wat onhandig is als je deel uitmaakt van een orkest. De zogeheten Hoteldemper dempt heel sterk, de anderen minder sterk.
Ik gebruik al een paar jaar een menuhin schild sourdine. Ik ben hier erg tevreden over, de sourdine dempt de viool goed maar blijft toch redelijk goed klinken. Ik heb ook een hoteldemper, maar die gebruik ik nooit. Ik kan de menuhin zowel op mijn alt als gewone viool gebruiken.