Zoekplaatje No.7

Discussie in 'Overig' gestart door Oosterhof Vioolbouw, 28 jan 2007.

  1. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.328
    Homepage:
    De reacties voor No.6 zijn nagenoeg uitgeput en daarom is het weer tijd voor een nieuwe.

    Ik probeer, als het enigszins kan, niet de moeilijkheidsgraad te halen uit de fototechniek, maar het blijkt toch verdraaide lastig te zijn om het op een andere manier te doen. Bij No. 6 is me dat wèl gelukt zonder fototechniek zoals macro-opnames, maar deze keer echter niet. Ik weet van te voren ook nooit hoe moeilijk of gemakkelijk men het vindt.

    Een nieuw plaatje dus, dat wel degelijk te maken heeft met de viool of vioolbouw. Het is niet eens zo véél uitvergroot, dus een echte macrofoto mag het niet heten.

    [​IMG]


    De werkelijke lengte van wat in beeld is gebracht bedraagt ongeveer 10 cm.
     
  2. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Mijn eerste gedachte was het stuk waar je de toets op lijmt. Maar dan is tien cm te kort.

    Rob..
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.328
    Homepage:
    Een kwestie van goed lezen, hetgeen erg moeilijk kan zijn!!
     
  4. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Iemand anders mag het afmaken hoor.

    Rob.
     
  5. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
    Frits,

    Ik heb het plaatje ge download, zitten vergroten en verkleinen, zitten roteren en ook in negatief zitten bekijken. Dacht eerst dat het een deel van een snaar of zo was, een deel van een hals zonder toets.
    Tot nu toe geen enkel idee wat het moet zijn of wat voor deel van iets het moet zijn.

    Tipje van de sluier please?

    Een snaar kan het niet zijn want het loopt taps toe.


    Remi
     
  6. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.328
    Homepage:
    Remi,

    ....en het gekke is, dat in al je vragen en opmerkingen het antwoord al besloten zit! (v)
     
  7. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
    De zoekplaatjes zijn natuurlijk heel leuk en je moet natuurlijk wel heeeeeeel erg bij een forum betrokken zijn wil je toch weer telkens met een nieuw plaatje op de proppen komen en de moeite nemen om een forum proberen te boeien.
    Zo langzamerhand wordt het een spelletje tussen Frits en mij en zijn de reacties van anderen minimaal, geen.

    Misschien maak ik nu een heel rotte en hatelijke opmerking maar als er wat te halen valt, (ook op marktplaats) dan is iedereen er als de kippen bij.
    Mocht de situatie zich voordoen dat bij wijze van een “zoekplaatje” er verwacht wordt dat er “spontaan” (wat is dat ook al weer) gereageerd mag en kan worden. Dan zitten we liever allemaal op de bank TV te kijken. Nee het is duidelijk dat er bijna alleen interesse is als er bepaald moet worden of je een goede, het liefst dure en waardevolle viool hebt, het liefst veel informatie over een instrument dat je kwijt wilt, winst maken.
    Vioolbouw, de kunst van het maken en zo, …. Opzouten, geen reacties. Het zoekplaatjes gebeuren… val maar dood.
    Ik weet niet of het ligt aan het ontbreken van kennis, het niet kijken naar je instrument dat je onder je kin hebt, of tussen de knietjes. Is het gewoon een desinteresse, zijn er dan maar weinig mensen die interesse hebben in hun instrument, en is het alleen een verlengstuk om geld mee te verdienen.


    Frits:
    Ik gok deze keer op een deel van de hals, zonder toets, of die moet je deels via PhotoShop of dergelijke hebben weggepoetst.


    Frits laat je niet weerhouden om in ieder geval mij op de proef te stellen met telkens weer een nieuw…. Zoekplaatje.

    Remi
     
  8. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.484
    ik reageer ook niet op dit soort van "vermaak voor specialisten", ik vind het wat kinderachtig. Vroeger had je zoekplaatjes in de "Sjors van de Rebellenclub", plaatjes met bomen waarin Sinterklaas dan op de kop was verstopt en zo. Jullie hebben wel door, hoop ik, dat vioolbouw zo wie zo een hobby is voor een heel kleine groep mensen, het moet je echt niet verbazen als er zo weinig reacties komen.

    Ik wacht weer op een "nuttig" onderwerp. Bijvoorbeeld over het aanbrengen van schakeringen in de lak, met behulp van een daskwast en andere trucjes. Hoe lak je trouwens de randen: moet je die schoonwrijven of kleuren? Kijk, zulke onderwerpen verwacht ìk bij een discussiegroep.
     
  9. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.328
    Homepage:
    @ Liuwe,

    Ik ben blij met je reactie en waardeer ook dat je je mening hierover geeft. Wanneer je het kinderachtig vindt is dat je goed recht die mening erop na te houden, maar ik vraag me dan af of het de naamgeving betreft of dat je het gewoon niet leuk
     
  10. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.328
    Homepage:
    @ Remi,

    Remi, maak je geen zorgen: ik ga rustig door. Ik loop al een tijdje mee met dit forum en bijna niets verbaast me meer zo onderhand. Dus ook niet wanneer er hele hordes voor de buis zitten te hangen met een dikke baal chips en te beroerd zijn om o
     
  11. liuwe

    liuwe liuwe van der meer

    Lid geworden:
    26 aug 2005
    Berichten:
    1.484
    Frits, vioolbouw is niet mijn hobby, maar heeft wèl mijn belangstelling, ik lees er graag over. Ik heb me verder verdiept in de bouw van klavecimbels en fortepiano's, maar als je die instrumenten eenmaal hebt gebouwd, dan stop je met bouwen: waar láát je het spul? Ik woon wel vrijstaand, maar niet in een kasteel. Bij violen gaat dat wat gemakkelijker, maar ook hier geldt: als je eenmaal alles hebt gemaakt (en ik heb slechts met bouwpakketten gewerkt, omdat mij de kennis/techniek ontbreekt om het instrument helemaal zelf te bouwen, ik weet namelijk te goed hoe een goede viool er uit ziet, dat niveau haal ik nooit zonder opleiding) stop je ermee, uit praktische overwegingen. Maar ik lees altijd veel over de bouw en de geschiedenis van strijkinstrumenten en ik lees dus ook alle stukken die in dit forum worden geschreven. Frits, je hebt ook passieve liefhebbers... maar de onderwerpen moeten me wel aanspreken. Als jij een holle hals als zoekplaatje plaatst, dan moet ik eerlijk zeggen dat ik wèl een hals zonder toets heb gezien, maar nooit een uitgeholde hals; hoe zal ik het dan ooit raden? Maar vooral: wat voor doel streef je na met het plaatsen van een zoekplaatje? Ik zoek technische informatie, informatie over hoe iets is gemaakt. Dat iemand een hals uitholt om gewicht te besparen vind ik interessant om te weten, maar niet als zoekplaatje. Begrijp je?
     
  12. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.328
    Homepage:
    Liuwe,

    “Hoe kan iemand bij het aanschouwen van een plaatje van een hals die uitgehold is, dat raden?” Heel simpel zou ik zeggen: zien dat die hals is uitgehold. Je zoekt informatie over hoe dat is gemaakt zeg je, maar onlosmakelijk daarmee verbonden is de vraag waaròm is dat zo gemaakt. Bijvoorbeeld: waarom heeft de bouwer van zo’n hals dat uitgehold, wat is de achterliggende gedachte? Zo’n zoekplaatje geeft nu juist de mogelijkheden tot het stellen van juist dergelijke vragen. En je zegt dat je het niet interessant vindt terwijl je tegelijkertijd wèl met het soort vragen zit waar de ‘Zoekplaatjes’ een antwoord op zouden kunnen geven.
    Welk doel streef ik dan na? Wel, ik probeer op allerlei manieren anderen aan te sporen en aan te zetten tot een reactie. Een jaar geleden of zo, deed ik dat op een andere manier dan ik nu doe, met die ‘Zoekplaatjes’’. Een bekend gezegde in dezen is: “verandering van spijs doet eten”. De achterliggende gedachte is ook: laat je geest actief worden, lever een bijdrage aan dit forum en plaats ook eens een plaatje, waarvan jij denkt dat anderen het vermoedelijk niet zo simpel zullen achterhalen. Nu ligt het voor de hand dat je ogenblikkelijk met de volgende wedervraag komt: “waarom zou ik dat allemaal doen?”. Het antwoord op die vraag moet zijn: om dit forum in stand te houden, op te peppen en anderen aan te moedigen ook iets bij te dragen. En ook nu kun je je dezelfde vraag stellen: "waarom moet dat dan allemaal?" Is ook vrij simpel eigenlijk. Ter illustratie: je kunt lid zijn van een vereniging en keurig netjes je contributie betalen, maar verder nergens aan deelnemen, nooit foldertjes uitdelen, nooit op ledenvergaderingen komen etc. etc. Aan zulke leden heeft zo’n vereniging niet meer dan dat er geld binnen komt. Dergelijke leden kun je beter benaderen met de vraag of ze donateur willen worden.

    Moet je eens kijken in het ledenbestand van dit forum, hoeveel leden we hebben en hoeveel er een post hebben geplaatst: je schrikt je rot!! Dan maakt het programma ook nog onderscheid tussen aktieve en passieve leden: zelfde verhaal! Vandaar dus de serie: “Zoekplaatje”.
     
  13. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
    Liuwe,

    Je betrokkenheid is er dus wel maar de interesse in vioolbouw ontbreekt.
    Gelukkig ben jij wel een van de leden die ineens reageert, een van de leden met hart voor een viool. Maar wat is er dan zo moeilijk aan om gewoonweg spontaan te reageren en in ieder geval te proberen het forum een beetje levendig te houden.
    Bekijk het ook eens van de kant van de actieve poster.
    Indien je een reactie krijgt of je weet een onderwerp bespreekbaar te maken en er komen reacties op een onderwerp wat jou aanspreekt maakt het het hele forum levendiger.

    De tijd en ervaring ontbreekt mij maar ik zou graag eens willen weten hoe het mogelijk is dat een instrument (oude) met zijn tientallen voeringen en reparaties nog steeds erg goed klinkt, hoe kan het dat een Chinees fabrieks viooltje niet als een echte viool klinkt en zijn er ervaren bouwers die het willen wagen om een dergelijk instrument onder handen te nemen en te kijken waar de basis fouten zitten.
    Eerst gewoon dingetjes als de kam, de stapel, de toets, de snaren. Kijken waar het fout gaat bij de Chinese kudt viool.
    Zelf zou ik wel eens willen weten wat b.v. Frits aan mijn Chinese viooltje het eerst zou aanpassen, hoe hij naar het instrument kijkt en luistert, hoe hij er over denkt.

    Gisteren heb ik nog met Rob (Beethoven) zitten bellen en het over de lak van mijn opknap viool gehad. De viool met die “weet ik veel waar het uit bestaat” lak. Wat mij op viel was dat als ik de lak aanraak deze hard is en als ik mijn vinger er een tijdje op houd de lak zacht wordt en mijn vingerafdruk een tijdje zichtbaar blijft maar na verloop van tijd wel weer wegtrekt.
    Rob adviseerde me om voorlopig de viool niet meer te lakken en het hierbij te laten.
    Doet mij weer denken aan het geheim van de oude vioolbouwers en een stukje dat Bouwman ooit schreef over een instrument met een kras die zich zelf herstelde.

    Inmiddels heb ik zo iets van de lak beschermt (de post met lak staat in de kelderbox) en is dus zo flexibel dat het misschien te mooi voor worden is. Je weet nooit

    Back on topick is het natuurlijk niet leuk als er nooit iemand reageert, niemand, tenminste…
    Jij neemt in ieder geval de moeite om nog te reageren, menig lid doet dit niet.

    Als het echt nodig is kunnen Frits, Rob, Hopf en Ik natuurlijk via PM een soort van vioolgek groepje vormen en via PM of mail. Ik vind het echter heel jammer dat er zo weinig reacties komen van de spelers, de strijkers, de studenten, de musici, alleen, duo, in de kerk of er buiten..
    Op een forum blijkt dat een ieders instrument perfect klinkt, niemand heeft twijfels of vragen, in een orkest, idem dito.

    Lees je echter op ons forum dat …...

    Maar het wordt laat, dus ik stop er mee

    Liuwe, lees het eens door, en lees ook tussen de regels door en … ik denk dat je wel begrijpt wat ik bedoel.

    Met een violistische groet, en de mazzel

    Remi
     
  14. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.328
    Homepage:
    Ik zal, zodra ik weer op mijn eigen locatie ben, de hele foto op dit forum plaatsen, zodat gezien kan worden wat sommige bouwers onder de toets hebben aangericht”.

    Welnu, zoals ik al had toegezegd (zie boven geciteerd), dan hierbij het hele beeld van de hals die nogal wat gewicht is kwijtgeraakt. Een goede plek voor de Chinezen om wat smokkelwaar te verbergen?



    [​IMG]


    Ik zie niet in wat het nut van zoiets is. Wat je wel ziet is dat de toets wordt uitgehold en dan niet aan de onderkant van het uitstekende deel, maar aan de onderkant die ook op de hals wordt gelijmd. Ook weer niet zo veel als bij het voorbeeld van de hals. Ik vraag me echt af of de hele boel niet vreselijk verzwakt is op deze manier.

    Wie het weet mag het zeggen!
     
  15. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Behalve om het lichter te maken is het handig. Het is te klein voor je strijkstok. Of zou het een soort traditie zijn ?

    Rob..



    Uit welk land komt die foto eigenlijk ?


    [edit](Dit bericht is door Beethoven bijgewerkt op 01/02/2007 om 09:22 uur)[/edit]
     
  16. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
    Een holle hals dus.

    Een holle hals is duidelijk geen medisch probleem maar het maken van een kanaaltje in een hals wat misschien kan helpen bij het loshalen van de toets voor een reparatie of zo gebeurd vaker. Zie het onderstaande plaatje van de Markplaats viool, lakobject, gescheurde sleutelkast en houtworm gaten viool.

    [​IMG]

    Frits, de uitholling is inderdaad extreem en de hals lijkt mij heel fragiel, ook zie ik twee pennetjes waar de toets mee gefixeerd wordt. Ik weet dat het richt pennetje gebruikt word bij het boden en/of onderblad mar dit is nieuw voor mij.

    Zelf zou ik de uitgeholde hals voorzien van een toets die op de zelfde manier is geprepareerd en de holle ruimte vullen met diamanten (smokkelen dus), een andere reden zou ik niet weten.
    Qua constructie is dit geheel onlogisch, het verzwakt de toch al dunne hals.
    De enige reden die ik kan bedenken is dat het instrument geprepareerd is om iets in de hals te verbergen.
    Het is zo wie zo geen logische bewerking van de hals en dient nergens toe.

    Remi
     
  17. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.328
    Homepage:
    Remi,

    Ik kende een dergelijke 'kanalisering' ook niet. Je hebt het over een kanaaltje in de hals, wat gangbaar zou moeten zijn, maar ook dat ken ik niet. Bedoel je misschien een kanaaltje in de toets? Want dat komt heel vaak voor.

    Verder betwijfel ik of de hals er door verzwakt wordt, want –zoals ik in een eerdere post opmerkte- een holle buis schijnt bewezen beter bestand te zijjn tegen doorbuigen dan een massieve met dezelfde diameter!!
     
  18. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.328
    Homepage:

    aan Rob (alias Beethoven),

    Je zegt: lichter in gewicht is een kant van de medaille. De andere kant is "dat het handig is". Handig waarvoor dan? Of begrijp ik iets niet?

    Ik weet niet meer precies waar ik dat plaatje vandaan gehaald heb, maar aan de tekst van het blaadje te zien lijkt het me Amerikaans.
     
  19. Beethoven

    Beethoven Rob Penning †

    Lid geworden:
    31 dec 2006
    Berichten:
    398
    Hoi Frits,

    Het waren eigenlijk maar grapjes meer niet. Ik probeer gewoon te achterhalen waar het voor dient en of het een beetje stevig is. In die zin laat het me niet los.

    Rob..
     
  20. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.328
    Homepage:
    Wanneer ik de mogelijkheid tot het verbergen van smokkelwaar even buiten beschouwing laat, weet ik ook niet waartoe die uitholling zou kunnen dienen. Gewichtsbesparing? ’t Zullen nog geen 10 grammen zijn denk ik. Dat het er minder sterk van zou worden valt volgens mij wel mee, zeker wanneer de toets er weer opgelijmd is zal het sterk genoeg zijn, om de 'weelde' te kunnen dragen. Het is denk ik ook een werkje wat mechanisch gebeurt en dan verwacht ik dat een fabrieksmatig uitfrezen een goede kans maakt. Violenfabriek dus! Maar waarom?

    Misschien dat Bert dat wel weet. Die weet best wel veel maar wil dat niet altijd zeggen, helaas (v).
     

Deel Deze Pagina