Muziek leren lezen

Discussie in 'Viool' gestart door Jenietje, 1 apr 2014.

  1. Jenietje

    Jenietje

    Lid geworden:
    1 apr 2014
    Berichten:
    1
    Hallo iedereen,
    sinds 2 maanden speel ik (vrouw, 25 jaar) viool. Op zich gaat het goed en mijn lerares is tevreden hoewel ze ook aangeeft dat ik 10 jaar te laat ben begonnen :) Ik beleef veel plezier aan het spelen en oefen iedere dag minstens een half uur.
    Ik heb het boek Speel Viool! deel 1 van mijn lerares gekregen en ben aangeland bij les 8. Als ik het deuntje hoor op de cd weet ik wat ik moet spelen en dat lukt dan ook wel maar van mijn lerares kreeg ik nu als tip om eerst eens zonder cd te gaan spelen. Dit vindt ik best lastig maar ik doe mijn best.
    Mijn vraag is nu weet iemand waar ik met de notenbalk kan oefenen, ik heb meestal werkelijk geen idee hoe de noot heet welke ik aan het spelen ben. Is er ergens op internet een programma te vinden waarin je dit kunt oefenen?
    Tevens heb ik veel moeite om mijn linkerhand soepel te houden... Als ik een andere toon moet maken heb ik de neiging om in de hals van de viool te knijpen, vooral met mn duim. Is daar een tip voor, behalve veel oefenen?

    Alvast bedankt!

    Groetjes, Jenietje
     
  2. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Hallo Jenietje,
    Leuk dat je begonnen bent aan viool en er zoveel plezier aan hebt! Ik ben nog veel later cello gaan leren spelen.
    Maar toen had ik wel al jaren pianoles gehad.
    Op de site www.8notes.com is niet alleen bladmuziek, maar ook vanalles op het gebied van muziektheorie, noten lezen oefenen, gehoortraining enzo. Alleen wél engelstalig. Bij de notenleestrainer is dat niet echt een probleem.
    http://8notes.com/school/theory/note_trainer.asp

    Ik ken het boek Speel Viool! deel 1 niet, maar de meeste boeken hebben toch wel noten met de naam erbij?

    En anders deze site: NL talig en ook (zie les 7) noten in de balk met namen.
    http://www.muzieklerenlezen.nl/muzieknoten-oefenen/

    Met een zoekmachine kom je op misschien nog wel meer digitaal oefenmateriaal, maar met de sites die ik je hier gaf, kun je al heel veel doen.
    Succes ermee!
    Marcelita
     
  3. Rebecspeelster

    Rebecspeelster

    Lid geworden:
    17 sep 2008
    Berichten:
    226
    Hoi Jenietje,

    Het probleem dat jij hier beschrijft, zullen veel violisten herkennen. Soms knijp je je duim zodanig naar je hand toe dat het ook de bewegingsvrijheid van de andere vingers beïnvloed. Soms zie je dat bijvoorbeeld je middelste knokkel van je middelvinger zo tegen de knokkel van je wijsvinger geknepen zit, dat die niet onafhankelijk kan functioneren. Zodra je kans ziet om de duim meer ontspannen bij je viool te houden, komt dat alle vingers ten goede.

    Ik heb ooit het advies gekregen om een elastiekje over de hand te trekken ter hoogte van het duimgewricht en dan met je duim naar buiten te gaan zodat het elastiekje oprekt. De beweging die je dan maakt om de duim ruimte te geven, leer je op de duur invoelen en toepassen tijdens het spelen. Natuurlijk is het vioolspelen voor jou erg nieuw en moet je ongetwijfeld nog wennen. Zeker als je ook nog eens tegelijkertijd noten moet zien te lezen. Maar je snapt dat een viool in een wurggreep niet alleen vermoeiend is maar ook positiewisselingen (die later aan de orde komen) tegen zouden kunnen werken. In ieder geval al heel goed dat je dit tijdig onderkend hebt!

    Succes en veel plezier. :)
     
    Laatst bewerkt: 2 apr 2014
  4. Babbeltje93

    Babbeltje93

    Lid geworden:
    20 nov 2012
    Berichten:
    14
    Hoi Jenietje,
    Wat super tof dat je bent begonnen met viool spelen! Zelf speel ik ook nog niet zo lang, namelijk pas een jaar. Ook ik ben begonnen in Speel Viool 1 en die heb ik nu eindelijk uit! :p
    Misschien heb je er iets aan om het melodietje waar je mee bezig bent, eerst eens hardop te lezen. En dan bedoel ik de noten. Stel je hebt het deuntje van vader Jacob (is maar even een voorbeeld he) dan staat daar: c d e c, c d e c, e f g, e f g, g a g f e c, g a g f e c, c g c, c g c. (dit is uit m´n hoofd zoals ik het op de trompet speelde)
    Probeer eerst de noten te benoemen en als het lukt daarna het deuntje mee te zingen. Misschien helpt dat? :)
    Vervolgens kun je natuurlijk de viool erbij pakken en heel langzaam de noten spelen en in je hoofd -of hardop- de noten benoemen.
    Succes! Hopelijk heb je er iets aan, en anders vraag je nog maar eens :)
     

Deel Deze Pagina