viool spelen zonder notenschrift?

Discussie in 'Viool' gestart door ciska, 17 aug 2014.

  1. ciska

    ciska

    Lid geworden:
    17 aug 2014
    Berichten:
    4
    Hallo! Ik ben een vrouw van 43 en ga binnenkort viool leren bespelen echter heb wel een probleem ik kan geen notenschrift aanleren, klinkt vreemd ik kan de noten daarentegen wel volgen althans bij het zingen, heb een tijd bij een semi-prof koor gezongen gezien ik snel patronen uit bepaalde partituren kan halen en op gehoor kon zingen maakte dat ik alles wel kon zingen hoe complex de stukken soms ook waren. Echter een instrument leren bespelen is heel wat anders en dit is voor mij ook nieuw, het is altijd een wens geweest om dit instrument te mogen leren bespelen een instrument waar ik veel respect voor heb en eigenlijk zo mooi klinkt het is bijna een stem in instrument vorm daar er zoveel emotie uitkomt besef ook wel goed wil je dit kunnen benaderen dat je dan als kind moet zijn begonnen te spelen.
    Maar goed eigenlijk schrijf ik er een heleboel omheen wat afleid van de vraag, is het mogelijk om een bepaald niveau te creëren zonder notenschrift (moet het hebben van aanvoelen en gehoor) en is het net als bij het zingen dat als je eenmaal wat tonen eigen hebt gemaakt dat je dan bladmuziek kan volgen?
    Ik ben dus iemand die op geen enkele manier noten kan aanleren heb zelfs een kleuterprogamma er bij gepakt maar het lukt echt niet.
    Ciska
     
  2. gevoeligesnaar

    gevoeligesnaar Karin

    Lid geworden:
    17 jan 2014
    Berichten:
    738
    Bijzonder dat je aangeeft dat je geen noten kan leren lezen. Waar zit het probleem precies? Heb je misschien dyscalculie? Voor de rest kan ik eigenlijk geen reden bedenken waarom je het niet zou kunnen leren.
    Heb je weleens muziekles gehad, dus het notenschrift geprobeerd te leren met hulp van een muziekdocent?

    Persoonlijk denk ik dat het niet kunnen notenlezen erg belemmerend zal werken bij het leren vioolspelen. Ik ben geen viooldocent maar heb wel jaren saxofoonles gegeven, en zelfs bij zo'n instrument (wat gemakkelijker te leren is) zou ik het niemand aanraden om het zonder notenlezen te doen.
     
  3. remi

    remi ♫ ♪

    Lid geworden:
    11 mei 2004
    Berichten:
    1.726
    Ciska wees gerust de violisten in dit filmpje kunnen denk ik geen van allen noten lezen.

     
    Jamie-Lee vindt dit leuk.
  4. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Ja, daar dacht ik ook al aan: zigeuners. En die kunnen vaak prachtig spelen, vol passie en expressie!
    Je hebt er wel een docent voor nodig die affiniteit heeft met de didactiek van het voordoen en naspelen.
    En die zullen er heus wel zijn, alleen lastig te vinden.
     
  5. marjet

    marjet

    Lid geworden:
    5 feb 2011
    Berichten:
    285
    Waarom zou een instrument spelen zo anders zijn dan zingen? Het zijn dezelfde noten en dezelfde patronen.
    Ik ken iemand die ook moeite heeft met noten lezen, hij puzzelt eerst alles rustig uit en speelt vervolgens alleen maar uit het hoofd. Alle grote solisten spelen ook uit het hoofd.
     
  6. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Misschien komt het wel, doordat onze muziekdocenten allemaal op een bepaalde manier zijn opgeleid. Dat we te maken hebben met een dominante didactische stroming die vanuit bladmuziek werkt. En dan dreigen we allemaal te gaan geloven dat bladmuziek lezen nootzakelijk is.
    Inderdaad hebben zingen en instrument spelen veel gemeenschappelijk. Daarom: waarom zou je zomaar op gehoor kunnen leren zingen en moet je voor een instrument zo nodig achter een lessenaar met bladmuziek worden vastgezet?
    Er zijn mensen die flink last van dyslexie hebben die een enorme wilskracht en doorzettingsvermogen aan de dag leggen om noten te leren lezen en het moeten doen met minimale stapjes vooruitgang. Ik kan mij niet voorstellen dat er geen didactiek bestaat die recht doet aan de muzikaliteit van deze mensen.

    En zou er niet op youtube een viooldocent zijn die je stap voor stap zou kunnen nadoen, in combinatie met een docent (in natura:rolleyes:) die helpt een goede houding en techniek te ontwikkelen?
    Voor cello zijn er wel youtube-docenten die best bruikbaar zijn voor zo'n leerproject.

    Wat vinden muziekleraren van mijn ideeën?
     
  7. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Suzuki is viool spelen zonder noten….. Verder zijn alle methodes gebaseerd op noten en beginnen ze daarmee terwijl een beginnende violist de basis veel beter kan leren zonder noten en juist het gehoor ontwikkeld moet worden.

    Mijn man is bezig met het ontwikkelen van een nieuwe vioolmethode die begint zonder noten maar op den duur wel noten introduceert omdat je die voor orkestspel meestal wel nodig hebt.
     
  8. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Hé, leuk Willeke! Klinkt hoopvol! Eigenlijk zou er dan (door wie dan ook) ook iets moeten worden ontwikkeld, waarmee je leerlingen met ernstige leesproblemen ondersteunt met leren noten lezen. Met audio-visuele middelen en computergestuurd zou er toch iets mogelijk moeten zijn. Horen en zien simultaan en dat automatiseren (en met dat aspect hebben deze leerlingen vooral problemen).

    Maar voor leerlingen zonder 'leeshinder' lijkt mij zo'n nieuwe methode ook een verrijking. Misschien worden ze (oud en jong) ook wat vrijer in hun spel in de zin van durven improviseren en gevoel krijgen voor mooie melodielijnen en bijpassende maten en ritmes.
     
  9. ciska

    ciska

    Lid geworden:
    17 aug 2014
    Berichten:
    4
    Ik heb geen idee misschien aan het informatieverwerkingssysteem daar ik ook autisme heb wat muziek betreft ben ik een autodidact leer mij zelf dingen aan, in het verleden heb ik wel eens muziekdocenten gehad die mij notenlezen hebben geprobeerd aan te leren helaas zonder succes vindt het ook frustrerend, omdat het je wel beperkt in het Koor kon ik ook alleen 1e sopraan zingen werd ik in de 2e sopraanpartij gezet bakte ik er niets van kon dan ook niet meer tunen.
     
  10. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Voor de autodidactische mens zijn er wel aardige dingen op het internet verkrijgbaar. Oefenprogramma's die voor kinderen bedacht zijn, maar waar eigenlijk iedereen zijn voordeel aan kan doen.
    Dit is er bijvoorbeeld één die de noot op de balk laat zien, de naam erbij en je laat horen hoe die klinkt.

    http://www.muzieklerenlezen.nl/Les-7-Muzieknoten-een-naam-geven/

    Het zóu je kunnen helpen....ik weet echter niet in hoeverre je last hebt van lijntjes die zo'n beetje voor je ogen dansen of anderszins lastig zijn om goed te zien. Je zou het beeld op het beeldscherm misschien kunnen vergroten.

    En dit is de link naar alweer les 7. Je kunt natuurlijk eerst bij les 1 beginnen.
    Wat ik van deze internetlessen aardig vind, is dat je hoort en ziet tegelijk de noot. Je hoort ook wat er gebeurt als er telkens een noot tussen de lijnen staat en daarnaast een die iets hoger staat en dan weer juist óp de lijn.

    Zelf teken ik de nieuwe dingen die ik moet automatiseren na op papier, dat helpt mij. In dit geval dus de notenbalk en dan lekker wat ruimer opgezet ipv gepriegel van die lijntjes. Voor mijzelf moet ik dit dus gaan doen met een andere muzieksleutel (de tenorsleutel, bekend/berucht bij cellisten). Ik heb dáár dus heel erg moeite mee, terwijl ik heel goed g-sleutel naar f-sleutel kan vertalen tijdens het spelen.

    De muziekdocenten die je in het verleden hebben geprobeerd noten te leren lezen....probeerden ze dat in feite telkens op dezelfde klassieke manier? Mislukkingen in het verleden geven geen garantie voor mislukking in de toekomst;). Er zijn meer wegen naar Keulen en het is de kunst jouw weg te vinden, al dan niet met een docent.

    Ik hoop dat je hiermee iets verder geholpen bent.
     
  11. ciska

    ciska

    Lid geworden:
    17 aug 2014
    Berichten:
    4
    Dank je wel voor je reactie!
    Ik zal het eens gaan bekijken bedankt voor de verwijzing en dergelijke het zal gewoon maar ondervinden zijn wat het beste is in deze

    Groet,
    Ciska
     
  12. Marcelita

    Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

    Lid geworden:
    6 jan 2014
    Berichten:
    6.139
    Homepage:
    Ik zou het zo fijn vinden voor je als je iets aan deze site hebt. Ben ook wel benieuwd. Zou je me tzt willen vertellen of het je geholpen heeft? En wat er dan zo helpend aan die site was?
     
  13. ciska

    ciska

    Lid geworden:
    17 aug 2014
    Berichten:
    4
    Hallo!
    Ja hoor is goed eind september zal vermoedelijk de aanschaf zijn van de viool en dan maar gaan oriënteren!
    Gr.
    Ciska
     
  14. gevoeligesnaar

    gevoeligesnaar Karin

    Lid geworden:
    17 jan 2014
    Berichten:
    738
    Maar ga je dan wel les nemen?
     

Deel Deze Pagina