altviool naast gewone viool leren.

Discussie in 'Altviool' gestart door dreamingdragon, 13 mei 2015.

  1. marjet

    marjet

    Lid geworden:
    5 feb 2011
    Berichten:
    285
    Naast de viool speel ik sinds kort ook alt vanwege 'altgebrek' in een strijkclub (geen les, gewoon doen)

    Nu lees ik een beetje tegenstrijdige berichten: combi is wel/niet goed voor je vioolspel?
    Ik zie alt spelen ook als een soort krachttraining in de hoop dat vingers sterker worden bv of zou het ten koste gaan van de souplesse?

    En...wat mag een beetje alt kosten?
     
  2. dreamingdragon

    dreamingdragon

    Lid geworden:
    26 feb 2011
    Berichten:
    365
    Ik speel nu op het strijkersensemble uitsluitend alt.
    Af en toe pak ik de gewone viool even uit de kist en strijk daar ook een half uurtje op, omdat ik merk dat mijn gewone viool ook af en toe aandacht nodig heeft. ook de beharing van mijn strijkstok gaat erg vlassen als die niet meer gebruikt wordt. af en toe komt de G-sleutel zich bemoeien, maar dat is nu stukken minder dan in het begin.
    Ti's gewoon je aandacht er bij houden. nu ga ik verder met de 3e positie op de alt.

    Ik ben nu nog voor een altviool aan het sparen, ik wil er ongeveer 1000 euro voor uitgeven, heb eigenlijk geen idee wat een een beetje fatsoenlijke alt kost. de huidige alt die ik bespeel is gehuurd, maar is niet mijn allergrootste vriend. De strijkstok wel :)
     
  3. Willeke_D

    Willeke_D ♫ ♪

    Lid geworden:
    12 nov 2010
    Berichten:
    529
    Prijsverschil tussen een viool en een altviool is minimaal...het is zoals alles wat je er voor uit wil geven en wat je tegen komt. Een nadeel is wel dat een vioolbouwer in een prijscategorie veel meer violen heeft liggen en maar een paar alten. Daarbij wil je bij een altviool ook selecteren op maat want de ene of de andere kan nogal verschillen. Wil je een niet al te grote altviool van pak hem beet 1000 euro dan mag je blij zijn als je 3 keuzes hebt bij 1 vioolbouwer. Het selectie proces kan dus wel wat langer gaan duren.
     
  4. dreamingdragon

    dreamingdragon

    Lid geworden:
    26 feb 2011
    Berichten:
    365
    hey Willeke.

    Daar was ik al bang voor, de 1e alt die ik huurde, lag niet in mijn smaak qua spelen en had ik vrij snel weer omgeruild. De 2e die ik nu huur ligt al wat beter, maar wordt nooit mijn grote vriend, de huidige gehuurde alt ligt al in een duurdere klassen dan dat hij in 1e instantie zou willen verhuren. maar aangezien ik daar mijn gewone viool ook gekocht heb, wilde hij wel een uitzondering maken voor mij. Nu maar hopen dat hij nog een paar leuke alten heeft liggen in mijn beoogde prijscategorie. Jouw alt Willeke, is om te zoenen Als we naast elkaar staan te spelen dan hoor ik overduidelijk kwaliteitsverschil. Maar ik weet ook wat die van jou gekost heeft. 't Is maar goed dat Nico jou heeft geadviseerd, er zit inderdaad een meesterlijk geluid in :)
     
  5. MathiasB

    MathiasB Mathias

    Lid geworden:
    26 apr 2009
    Berichten:
    98
    Homepage:
    Ik plaats dan ook maar meteen mijn eerste concert ervaring op altviool. (opm: mijn altviool is iets kleiner dan de meest altviolen).

    Ik heb eerst een aantal orkest stukken eerste viool meegespeeld. Ging uiteraard vlot (ben een violist ;)).
    Vervolgens heb ik mijn stoel omgeruild voor een plekje bij de altviolen, om daar enkele stukken mee te spelen, af te sluiten met de Cavatine van Dvorak, en terug te stappen op viool.

    De stap van viool naar altviool lag de eerste maten toch even lastig. Door de verhuis, en een toneel scene waarin ik moest acteren, was ik niet op tijd voor het begin van het stuk. Het heeft me toch serieus wat moeite gekost om in te zetten op altviool. Het wisselen tussen de sol- en dosleutel scheen even niet te werken.
    Eens ik terug mee was heb ik daar geen enkel probleem mee gehad.
    Doorheen alle altvioolstukken heb ik bij mezelf niet echt onzuiverheden opgemerkt. Trio van Dvorak klonk echt mooi op altviool en kwam er zonder veel moeite uit.

    Switch van altviool terug naar viool was vanzelfsprekend en kostte totaal geen moeite.
     
  6. Karane

    Karane

    Lid geworden:
    2 feb 2019
    Berichten:
    121
    Ik haal dit topic even naar boven. Ik ben kort geleden altviool gaan spelen. Nog meer actieve altviolisten hier?
     
  7. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Speelde je eerst viool?
     
  8. Karane

    Karane

    Lid geworden:
    2 feb 2019
    Berichten:
    121
    Ja, ik kom vanuit viool.
     
    BertBoonVioolbouw vindt dit leuk.
  9. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Ik begrijp niet zo goed waarom deze vraag wordt gesteld: Karane stond toch al lang bekend als violist, gezien haar vorige bijdragen aan dit forum?
     
  10. Karane

    Karane

    Lid geworden:
    2 feb 2019
    Berichten:
    121
    Het gaat best lekker op altviool. Positie spelen blijft een dingetje en bij prima vista spelen glipt er nog weleens een andere sleutel doorheen. Ik vind het best verslavend, mijn gewone viool logt een beetje te verstoffen momenteel ;-).
     
    Marcelita vindt dit leuk.
  11. BertBoonVioolbouw

    BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

    Lid geworden:
    25 mrt 2003
    Berichten:
    4.902
    Homepage:
    Zie je wel: de alt was uw échte roeping! (maar lees vooral niet de talloze flauwe grappen die over alten en altviolisten de ronde doen!;))
     
  12. Karane

    Karane

    Lid geworden:
    2 feb 2019
    Berichten:
    121
    Daar moet ik zelf ook wel om lachen gelukkig. Vanaf september ook in het orkest op de alt. Ik ben benieuwd.
     
  13. gdae

    gdae

    Lid geworden:
    12 sep 2008
    Berichten:
    118
    Natuurlijk minder geschikt voor klassieke muziek, al heb ik er ook met plezier koren mee begeleid: de Yamaha YEV-5 vijfsnarige elektrische viool. De maat van een normale 4/4 viool. Je merkt inderdaad dat hij iets te klein is voor de C-snaar, die is een beetje te los, maar daar heb je eigenlijk alleen last van als je dubbelgrepen speelt op de laagste twee snaren. In dit filmpje hoor je de viersnarige versie zonder effecten. Er staan ook veel heel lelijke voorbeelden op youtube, en een paar mooie waarin er jazz op gespeeld wordt. Mijn huis is altijd open voor mensen die hem eens willen uitproberen.
     
  14. gdae

    gdae

    Lid geworden:
    12 sep 2008
    Berichten:
    118
    Voordeel van elektrisch is natuurlijk ook dat je met weinig violisten een groot koor goed kan begeleiden. En natuurlijk zijn er ook nadelen, die kan iedereen zelf verzinnen.
     

Deel Deze Pagina