Hallo allen, Heeft iemand wel eens een viool gelakt met puur Schellak dat opgelost is in alcohol zonder verdere toevoegingen of mengsels? Dat noemen ze Politoeren zo te lezen. Zo ja, wat zijn dan de voorbereidingen wat betreft, gelgrondering(eiwit)?,kleurbeits enz,enz tot het helemaal af is? Alvast bedankt voor de racties.
Hallo Iso, geen viool, maar wel een cello. Voorbewerking lakken: ontvetten, schuren, daarna niet afstoffen maat het geschuurde hout wrijven en zo dichter maken, en vervolgens heel licht met lijnolie opwrijven. Dan een tijd laten drogen (oxideren) daarna weer licht opschuren en aflakken met schellak (in mijn geval ongebleekte schellak) opgelost in blanke spiritus (goedkoop te koop per liter in Duitsland). Geeft een hele mooie honingkleur.Je kunt ook een kleurstof bv rood toevoegen, er worden kleuren op bitumenbasis voor gebruikt geloof ik. Of drakenbloed. zie ook https://strijkersforum.nl/threads/totall-loss-instrumenten-gezocht.5056/#post-56735 Politoeren is de eindbewerking, heb ik nog niet gedaan, denk dat er een 3e laag nodig zou kunnen zijn. https://nl.wikipedia.org/wiki/Politoer
Huub M Boagers, Die Cello ziet er heel mooi uit vind ik. Vraag 1. Hoe lang moet je wachten met oxyderen lijnolie? 2. Hoe heb je Schellak aangebracht?Kwast, tampon, zonder druppeltje olie voor de smering?
Ik heb twee akoestische gitaren gebouwd en heb de bladen en zijkanten gepolitoerd met Schellak. Het was toen voor mij de eerste keer dat ik ging politoeren. Dat betekent voor mij dat ik zo'n beetje alles wat ik aan literatuur daarover kon vinden heb bestudeerd want je kunt daar ook van leren hoe het niet moet. Ik ga niet een hele verhandeling geven hoe politoeren in z'n werk gaat, maar verwijs je graag naar een heel nuttige website die behalve informatie over het proces ook de producten kan leveren.
dank je. eerst was het een 'lelijk eendje' maar toch een zwaan met een hele mooie hals (zowel de hals als de toets... ) Antwoord 1. ik heb voor de zomervakantie de olie aangebracht, en twee maanden gewacht. Volgens de vioolbouwer in ieder geval een paar weken. 2. Met een kwast, en zonder olie maar achteraf had het beter gekund. voor en achterblad in de nerfrichting gestreken, maar zijkanten hadden dwars op die richting gemoeten begreep ik. En er zit ergens een druipertje in. Dus je kunt beter advies halen bij iemand die het wel helemaal goed doet...
Wat Huub beschrijft is geen politoeren! Ik heb hier nog een zeer informatieve site, die ook omschrijft welke materialen je gebruiken moet, hoe je de schellak met een muneca aanbrengt (zeker niet met een kwast!) en waar je op letten moet. Geheel compleet met recepturen!
gewoon lakken, maar niet met een olielak, da's te lastig om zelf te maken... ook wel mooi. Ik denk dat ik een spiritlak heb gebruikt, als ik Frits op een andere plaats op dit forum goed begrepen heb https://strijkersforum.nl/threads/restauratie-cello.1611/
Nu ik je reactie nog eens lees heb je de eerste laag met lijnolie gedaan wat de droogtijd van twee maanden verklaart. Daarna een ethanolische oplossing van schellak. (Schellak opgelost in alcohol) opgebracht. Of er nog een kleurcomponent is toegevoegd is niet uit de informatie te halen, maar wellicht?
Over kleurcomponent gesproken,is dat in poedervorm of vloeibaar? Ik wil namelijk zelf ook schellak in verschillende kleuren klaarmaken. Zijn er speciale kleurcomponenten voor schellak? Volgens mij kan je geen kleurcomponent toevoegen in schellak,ik heb hier en daar gevraagd,niemand kon mij een antwoord op geven.
Je hoeft geen kleurstoffen te hebben voor speciaal schellak, van belang is dat de kleurstof in ethanol (alcohol) moet oplossen. In principe kun je door de drie primaire kleuren cyaan, magenta en geel onderling te mengen alle kleuren maken die je maar wenst. Of de kleurcomponent lichtecht is, wordt niet altijd vermeld. Dat is wel van belang omdat de kleur dan na een tijd verbleekt. Een dergelijke kleurstof in een bruinachtige kleur is wel te krijgen hoor: kijk hier maar eens. Mogelijk dat een winkel voor kunstenaarsbenodigdheden zoals vroeger Peter van Ginkel (zit in Den Haag, Arnhem, Groningen, Maastricht en Utrecht) die tegenwoordig Gerstaecker heet, het spul ook verkoopt. Ze hebben ook een webshop maar dan komen er verzendkosten bij.