Aanpak duimproblemen

Discussie in 'Cello' gestart door BertBoonVioolbouw, 1 aug 2019.

 1. Kasper

  Kasper

  Lid geworden:
  23 sep 2018
  Berichten:
  13
  nee, echt? Ik dacht dat je duim juist een vaste plek had.... en of ik hem ook zo stil laat staan durf ik niet te beweren, maar ik heb hem juist als referentie opgevat.... En als dit stom of gekscherend klinkt.. dat is het niet, eh niet gekscherend dan, mogelijk wel een beetje dom. Ik heb hem wel vaak te hoog staan, maar dat is dan een permanente toestand, totdat ik het merk. Bedankt, weer wat geleerd.
   
 2. Nikin

  Nikin

  Lid geworden:
  24 aug 2015
  Berichten:
  480
  Ja echt. Mijn leraar heeft celloplanken met daarin cellowijsheden uitgefreesd waarin je je pin kunt zetten. Op één van de planken staat "Bij W duim mee!", waarbij de "W" zijn afkorting voor grote greep (Wijd) is.

  Volgens mij is het niet dom hoor, ik hoor hem constant hier bij leerlingen, ook bij mij, op hameren. Of we zijn allemaal een beetje dom...
   
 3. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  176
  Hoi. Ik las vorige berichten niet, even te druk. Maar ik herken het probleem. Ik startte op m’n 49ste met cello en heb nu net mijn eerste jaar achter de rug. Het eerste jaar ging regelmatig gepaard met duimpijn. Wat voor mij een vrij snelle oplossing bleek (en ik doe de oefeningen nog steeds erg regelmatig ter preventie), is een tip die ik kreeg van een klimmer. Ook zij hebben vaak pijn in vingers en duim door het eenzijdig gebruik van de spieren (knijpen). Ontspannen spelen is natuurlijk ons streven maar in het begin... Dus kocht ik een siliconen vingerstrekker. Door kracht te zetten in de andere richting (vingers en duim kaar buiten duwen), zorg je ervoor dat je spieren stretchen. Een beetje als stretchen na het sporten. Werkte voor mij enorm goed en snel.
   

  Bijgevoegde bestanden:

 4. Kasper

  Kasper

  Lid geworden:
  23 sep 2018
  Berichten:
  13
  Grappig. Bedankt voor de tip! En wat leuk te horen dat jij ook een late beginner bent. Helaas is preventie voor mij op dit moment niet echt aan de orde :eek:..... Maar dat komt wel weer.
  Ik neem het mee!
   
 5. ie Bie

  ie Bie

  Lid geworden:
  26 nov 2018
  Berichten:
  176
  Preventie was in eerste instantie voor mij ook te laat maar het ging echt heel snel beter zo. Baadt het niet... ;) Ik startte trouwens met stretchen mbv een haarelastiek van mijn dochter maar dat schoot soms weg :D
   

Deel Deze Pagina