Altvioolkoffer: vorm of rechthoekig

Discussie in 'Altviool' gestart door arthur, 6 mrt 2016.

 1. arthur

  arthur

  Lid geworden:
  9 feb 2005
  Berichten:
  4
  Beste allemaal,

  Mijn dochter wil voor haar verjaardag (een bijdrage) aan een nieuwe koffer voor haar altviool. Ze is professioneel in opleiding (school voor jong talent KonCon), heeft dus een duur instrument en zoekt een koffer die mee op tournee's kan en bovendien licht is: ze moet er elke dag mee in de trein plus schooltas.

  Ze is niet zo van de traditionele pluche koffers, vandaar een voorkeur voor BAM of andere hardschalen koffers (zoals die van GEWA). Nu de vraag: maakt het in jullie ervaring qua bescherming of praktische ruimte uit of je een vormkoffer of een rechthoekige neemt? Mis je de ruimte in een vormkoffer of zijn er andere goede redenen om een rechthoekige te kiezen? De achtergrond van de vraag is dat het nu weer helemaal hip is op het KonCOn om een vormkoffer te hebben, maar ik bij mijn eigen amateurorkest en bij alle professionals die ik ken nooit vormkoffer zie.

  Alvast dank voor jullie antwoord
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.943
  Homepage:
  Vooral voor alten is een vormkoffer in het dynamische vervoerspatroon dat conservatoriumstudenten aan de dag leggen wellicht een voordeel. Een goede hardschalen vormkoffer is de BAM contoured Hightech.
  Een van mijn klanten had deze koffer eens per ongeluk op de grond achter de auto gelegd en is er toen achteruit overheen gereden in de veronderstelling dat de koffer al in de auto lag. Een horrorscenario! Wat bleek: er was met koffer en instrument niets aan de hand. Ik denk wel dat deze altist bij deze actie heel veel geluk heeft gehad, maar weet ook zeker dat veel andere koffers in zo'n situatie volkomen verbrijzeld zouden zijn.
  Het gamma aan harde schaal-koffers is voor alten wat beperkt. Je komt dan uit bij de GEWA Idea serie (carbon, hybride carbon of glasvezel, alleen rechthoekmodel) of de BAM Hightech (vorm én rechthoek, kunststof-sandwich materiaal)
   
 3. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.304
  Homepage:
  Maar waarom is er dan voorkeur voor een vormkoffer boven een rechthoekige?
   
 4. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.943
  Homepage:
  Qua bescherming is er niet veel verschil tussen een rechthoek- en een vormkoffer. Een rechthoek heeft meer opbergruimte, maar dat had de vragensteller zelf ook al bedacht. De wijze van verplaatsen van bedaagde amateurstrijkers en profs (ik chargeer nu maar even) met een zilverkleurige bolide, is nu eenmaal anders dan het aanstormend jonkvolk dat het moet doen met fiets, tram, bus, metro, trein of zelfs skateboard, nog afgezien van goedkope vluchten waar je met een bescheiden vormkoffer toch meer kans maakt om te mogen opstijgen dan met een pluchegevoerde dikke bak met 4 opbergvakjes, (ruimte voor) 4 stokken, 2 schoudersteunen, drie blokjes hars, twee flesjes violenpoets, twee brillenkokers, een instrumentendeken, 2 poetsdoeken, foto's van de (klein)kinderen en de partituur van de Matthäus. Vergeet ik nog wat? O ja een altviool!
   
 5. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.304
  Homepage:
  Geen wezenlijk verschil tussen een vormkoffer of een rechthoekige dus, afgezien wat van meer (op)bergruimte.
  Als ik in mijn BAM-catalogus kijk is de prijs van een rechthoekige wat hoger dan die van een vormkoffer. Echter het gewicht van een rechthoekige koffer (ca. 3 kg) is daarentegen weer wat hoger dan die van een vormkoffer (ca. 2 kg).
  Qua bescherming maakt het allemaal niets uit, de prijs en gewicht zijn de variabelen lijkt mij.
   
 6. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.943
  Homepage:
  De site van BAM en die van GEWA geven min of meer uitgebreide info over het assortiment en het gewicht. Voor prijzen moet de koper bij de dealer zijn. BAM heeft in een aantal gevallen lange levertijden. GEWA heeft een bestelde kist meestal een stuk vlotter bij de dealer.
  Als jarenlang dealer van zowel BAM als GEWA kan ik stellen dat beide producenten een voorbeeldige staat van dienst hebben op het gebied van reparatie en garantieservice.
   
 7. arthur

  arthur

  Lid geworden:
  9 feb 2005
  Berichten:
  4
  Veel dank beiden

  Het is me helder
   

Deel Deze Pagina