Café Viool: starters podium

Discussie in 'Viool' gestart door Elisse, 3 jul 2020.

 1. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  124
  Ik vind het knap maar helemaal verklassiekt. Geef mij maar folky versies. Ik was hem al tegengekomen en had die gisteren beluisterd.
   
 2. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  111
  Klopt inderdaad dat het wat de "schwung" mist van de folk versies, het doet me wat denken aan de Ernst versie van Last rose of summer.
   
 3. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  111
  Zoals belooft mijn variatie op Pellonpekko in mineur, ik heb wel niet gigantisch veel tijd gehad om te oefenen dus ritme en intonatie zijn niet altijd super. Er zit ook wat galm op van mijn opname software, dat is een standaard configuratie voor acoustische instrumenten en het klinkt zo ook wel wat beter :D.
   

  Bijgevoegde bestanden:

  Elisse en Beginnertje vinden dit leuk.
 4. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  124
  Wauw,heel mooi gedaan en vooral dat stuk waar het plots zo fel wordt! Je hoort dat je echt vingervlug bent, ik hakkel nog op alles en worstel met sommige overgangetjes. Ik heb zo gisteren een shortcut gevonden bij Drunken Sailor: als ik mijn vinger op twee snaren tegelijk leg heb ik nul problemen met snaarwisseling maar ik weet niet of je op die manier mag 'valsspelen '... Ik moet het nog voorleggen aan mijn lesgeefster. Merci voor de opname !!!
   
 5. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  111
  Bedankt voor de positieve commentaar, om het echt goed te krijgen zal ik er nog wat extra tijd in moeten steken, maar andere dingen hebben nu voorrang. Wat betreft je vinger op 2 snaren houden, dat is in sommige stukken ook echt nodig, dus op zich is daar geen probleem mee tenzij het natuurlijk deel van de oefening is om vlot van snaar te wisselen met dezelfde vinger. Wel is het belangrijk dat je nog steeds een juiste ontspannen houding behoud want ik merk bij mezelf dat ik vaak mijn pols laat inzakken en wat meer druk zet als ik 2 snaren tegelijk indruk.
   
  Beginnertje vindt dit leuk.
 6. Elisse

  Elisse

  Lid geworden:
  2 jul 2020
  Berichten:
  41
  We zijn in November en ik mag nu de noten op de hals spelen in eenvoudige oefeningen . Momenteel beetje frustratie over hoe het gaat , ik werk nu ineens 30 uur per week naast mijn bedrijf voor uitzend werk en dit heeft wel impact , laten we het niet hebben over hoe gezondheid dat afgelopen maanden had ( maar zal ik moeten accepteren ) maar mijn eigen viool is dan toct wel hetgeen dat als laatste komt en de kinderen ergens als eerste en daar tussen werk

  maar ... het leuke is , dat ik een eigen strijk stok heb nu, stukken lichter en dat is even wennen ( nieuwe balans zoeken ) maar veel fijner voor mijn hand

  ook merk ik wat voor leerling ik ben , het boek pakken probeer ik op zij te schuiven en pak het liefst de viool en oefen dat met mijn vingers de verschillende noten op de snaren . Als ik dan op les kom ( al veel lessen moeten afzeggen ) speel ik vervolgens natuurlijk niet goed uit het ( Kinder ) viool boek , want ik heb moeite met ze lezen want heb ze te weinig geoefend . Oeps .
  Aan de ene kant moet ik accepteren dat gezin , gezondheid en werk veel in beslag neemt en ik de rust en ruimte niet altijd vind . Maar ik moet gewoon ook af en toe echt de boekjes volgen , of besluiten andere methode maar dan leer ik de noten niet , tja
   
 7. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  111
  Leuk te horen dat je een nieuwe strijkstok hebt en deze een stuk leuker speelt! Je gezondheid gezin en werk hebben uiteraard voorrang! Viool is ook erg moeilijk en heeft een heel steile leercurve en kan soms flink frustrerend zijn zeker als er ook nog van alle andere uitdagingen op je afkomen. Ik denk dat het in eerste instantie belangrijk is dat je plezier hebt in het viool spelen, zeker als je al een hectische dag hebt gehad is het soms gewoon leuk om even gewoon je instrument te nemen en te freestylen in plaats van nog super geconcentreerd met dat boek aan de slag te gaan. Theorie is ook best belangrijk maar je kan daar gerust je tijd voor nemen volgens mij.
   
 8. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  124
  Lastig Elisse als je alles combineert met gezin en drukke job. En ik heb gelukkig geen boek! Wel een schriftje waar lesgeefster elke les notities in maakt. Ik lees niet graag noten ik zie dat als noodzakelijk kwaad soms. Ik zoek ze liever, de paar eerste noten zoek ik dan op en dan ga ik verder op gevoel.
  Hier vandaag een leuk liedje gevonden: Dit speelde ik als kind op mijn mondharmonica :


  Is een leuk tussendoortje.
   
  Elisse vindt dit leuk.
 9. Elisse

  Elisse

  Lid geworden:
  2 jul 2020
  Berichten:
  41
  dat is inderdaad wat ik zelf het leukste vind , gewoon wat doen en luisteren . Ik speelde er na wat uit mijn boek en ik merk dan gewoon dat dat niet echt klinkt zoals het moet ( simpele oefening maar zou in de maat moeten ) fijn dat er zoveel meer is dan alleen dat
   
 10. Elisse

  Elisse

  Lid geworden:
  2 jul 2020
  Berichten:
  41
  wat heerlijk , dank je
   
  Beginnertje vindt dit leuk.
 11. Elisse

  Elisse

  Lid geworden:
  2 jul 2020
  Berichten:
  41
  Speel je nu met of zonder steun ? Mijn docent is voor steun maar zelf denk ik doe mij maar zo los mogelijk
   
 12. Elisse

  Elisse

  Lid geworden:
  2 jul 2020
  Berichten:
  41
  Wat ik me af vroeg , oefenen jullie met andere gezinsleden en diens instrument
  Ik zou best gitaar en viool willen combineren , alleen mijn partner is veel verder met les en leest ook al noten sinds zijn jeugd . Ik leer net de noten op de snaren . Toch houd ik van interactie , bijv met Dr docent samen vind ik altijd leuk
   
  Beginnertje vindt dit leuk.
 13. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  124
  Ik speel zonder nu. Ik vind het aangenamer en lesgeefster voorziet geen problemen zo.
   
  Elisse vindt dit leuk.
 14. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  124
  Ik ben dus tegelijk ook bezig met Drunken Sailor in te oefenen en ik laat graag twee snaren tegelijk klinken - al kan ik het evengoed enkel spelen. Geen idee of het ergens op gaat lijken , als ik meezing klinkt het nog oké.

  Nu we niet meer kunnen spelen maar wat babbelen over viool :D En ik post dan liever een filmpje want ja hoe anders?! Jullie mogen eerlijk zeggen als het op niets lijkt :p in dat geval stop ik met die dubbele snaren. Mijn houding lijkt me hier wel totaal raar ik lijk wel een poppetje aan touwtjes en vind het niet erg flatterend.
   
 15. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  124
  Mijn nichtje is net gitaar begonnen en heb haar al gevraagd of ze dan later met me wil samenspelen en ze vond het geloof ik een heel leuk idee:D Ze is wel nog maar net begonnen, dus ik moet even wachten nog. Mijn lesgeefster raadt het heel erg aan iemand te zoeken om samen muziek mee te maken, dus mijn hoop is gevestigd op een meisje van negen jaar nu : gitaar plus viool dat kan niet anders dan goed klinken :D
   
 16. Elisse

  Elisse

  Lid geworden:
  2 jul 2020
  Berichten:
  41
  We hadden het er net over
  Gitaar zag hij nu even niet voor zich maar wel viool , dus tweede viool , een simpelere dan .. en dan samen
  Dat lijkt me fijn. Het lijkt me ook leuk om samen te spelen met mensen en waar je je dan ook relaxed bij voelt , de docent is heel goed en dat snap ik maar ik voel me dan klungelig vooral omdat ik nauwelijks tijd vind te oefenen;)
   
 17. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  74
  Ik vind jullie al heel goed spelen. Complimenten! Zelf speel ik natuurlijk al wat langer (3 jaar), maar het klinkt niet altijd beter hoor.

  Samenspelen: ik speel wel veel samen en voor mij is dit heel leerzaam. Ik oefen samen met mijn kinderen hun orkestpartijen in en ik speel ook weleens met man (gitaar). En soms pakt een van ons de piano erbij (alhoewel wij beiden geen goede pianisten zijn en maar wat doen).

  elisse, gewoon lekker freewheelen is ook belangrijk, zeker als het druk in je leven is. Die noten komen vanzelf wel en zijn in eerste instantie niet het belangrijkste. Bij Suzuki komen de noten pas in een lager stadium.

  Ik smokkel deze week en speel veel op de viool van dochter. Bij haar zijn de snaarwisselingen veel makkelijker. Eigenlijk zou ik misschien moeten investeren in een andere viool (ik speel op een viool van 300 euro), maar ik ik durf dat even niet aan in deze tijden. Misschien in de toekomst.
   
  Beginnertje vindt dit leuk.
 18. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  124
  Leuk zo te lezen hoe anderen het aanpakken. Wel handig, een muzikale partner en dochter hebben. Wat die noten betreft: dat komt inderdaad vanzelf wel, daar heb ik alle vertrouwen in. Waltzing Matilda las ik op noten , ik kon niet anders dan snappen wat daar stond omdat het zo langzaam is en eenvoudig. Ik ga het niet forceren. Wat ik vroeger kon, moet nu ook weer lukken.
   
 19. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  124
  Spreken jullie van het forum ooit eens een keertje af? Bijvoorbeeld een vioolmeeting ofzo?
   
 20. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  111
  Ik heb momenteel niet de mogelijkheid om samen te spelen, ik neem dan zelf een gitaar of piano lijn op en speel er overheen met de viool, je hebt dan natuurlijk niet de interactie die je hebt bij samenspel.

  @Beginnertje die dubbele snaren klinken soms goed maar soms ook wat minder ik denk dat je niet altijd binnen de juiste akkoorden blijft? Misschien een leuke oefening om eens te kijken in welke toonaard het liedje is en welke akkoorden met welke noten passen dan weet je welke noten je kan samen spelen?

  @Karane ik was een tijdje terug ook aan het twijfelen over mijn viool, ik heb dat even voorgelegd aan mijn docente en zij raadde me aan nog wat te wachten, het idee was dat ik nog niet genoeg techniek heb waardoor mijn toon nog niet voldoende is ontwikkeld om een goede keuze te maken, ... Jij speelt natuurlijk al wat langer dus misschien is dat voor jou niet van toepassing.

  Gisteren nog even fun gehad met het nummer hurt, oorspronkelijk van nine inch nails maar ik heb me op de Johnny Cash versie gebaseerd, ik hoop dat ik het nummer hier mag posten want ik speel enkel viool tijdens het refrein, ... Het is natuurlijk geen professioneel resultaat maar ik vond het leuk om te doen.
   

  Bijgevoegde bestanden:

Deel Deze Pagina