De oorspronkelijke tekst van #20 stond er vanaf 26 oktober. 9 Dagen was er geen indruk van enige reclame. Het is heel doorzichtig: ~ er was geen reclame, ~ een link die de wolfdoders liet zien, ~ en verwijzing naar de vioolbouwer algemeen, ~ 'de vioolbouwer kan het je in 1 minuut leren' is mijn tekst, niet van beheerder. Mijn wijziging van dat linkadres, later in #30, daar greep beheerder in en dat kan ik begrijpen.
Wanneer snaren vervangen? (n.a.v. #1). N.a.v. een leuk gesprek met de vioolbouwer, eigen denkwerk en ervaring ga ik het nu zo doen: ~ als een snaar wat minder klink doe ik eerst niets (andere factoren kunnen spelen: vocht, droogte, enz.); ~ blijft de iets mindere klank dan strijk ik door tot ik er last van krijg; ~ denk ik aan een ander type snaar, dan maak ik een afspraak met vioolbouwer: ik kan alle snaren uitproberen die ik wil, gaf zij aan; ~ een nieuwe snaar er op en meestal kan ik dan meerdere jaren vooruit; ~ de oude snaar: het 'mindere' is soms toch 'nog redelijk'; in dat geval gaat 'ie als zodanig mee als reservesnaar (in het zakje van de nieuwe, met een briefje erop 'nog redelijk' o.i.d., in de tas - ik heb er anderen en mezelf wel eens mee van dienst kunnen zijn).
Overigens, PS na #42: Wie Larsen original a-soft interessant vindt (gebruikt, gratis), zie 'aangeboden' Edit: 'k Heb er even een linkje aan geknoopt. Zo weet een ieder die geïnteresseerd is het te vinden. Beheerder
Mbt de startvraag, #1, hoe lang cellosnaren mee gaan, hier een recente ervaring: mijn G-snaar, die zowel mooie dingen deed als iets minder werd, laatst vervangen (Larsen orig.medium). De nieuwe geeft fijne soepelheid en is sprankelend. Tegelijk ontdek ik dat het ook weer niet zo is van 'ik had eerder moeten vervangen'. Mijn d-snaar klinkt wat minder als ik de losse snaar gebruik en is verder prachtig. Dus houd ik 'em in de gaten; er zal over een tijdje een nieuwe op gaan. Dat kan nog dagen, weken, maar misschien ook wel een paar maanden duren. Kortom: Larsen snaren (en vroeger ook de Jargars) kunnen bij mij meerdere jaren mee, zo blijkt opnieuw. Nuance: per snaartype, cello, speelstijl en smaak van de speler kan het ook anders zijn. Onder gitaristen hoorde ik bijvoorbeeld dat sommigen houden van het 'nieuwe geluid'. Dan wordt veel eerder gewisseld.