Elektrische cello: Leonardo EC-50-B of Stagg 4/4?

Discussie in 'Elektrische instrumenten' gestart door Tosca, 7 dec 2018.

 1. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Overdag ben je zelf meestal wel op pad voor eea. En als 's avonds de tv hard aanstaat, kun je dus gewoon lekker cello oefenen.:)
  Maar ik ben het wel met je eens dat een harde tv niet altijd uitkomt!:eek:
   
 2. Tosca

  Tosca

  Lid geworden:
  7 dec 2018
  Berichten:
  54
  Ik vind het wel fijn om ervaringen te horen van mensen die daadwerkelijk met een e-cello spelen. Op diverse sites las ik namelijk dat elektrisch cello spelen namelijk hetzelfde zou voelen als akoestisch. Ik begrijp dat dit toch anders is. Ik zal dit forum wel vaker bezoeken, erg fijn om van anderen te leren. Ik begin morgen met mijn eerste les. Ik ben absoluut geen snelle leerling (pas na 11 jaar pianoles kan ik nu de Mondscheinsonate spelen) maar dat geeft niet. Ik zou het al heel leuk vinden als ik iets zou kunnen spelen, hoe simpel dan ook.
   
 3. Tosca

  Tosca

  Lid geworden:
  7 dec 2018
  Berichten:
  54
  Helemaal mee eens!
   
 4. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  909
  Laat ik eens aan je verzoek voldoen...

  Het is echt behoorlijk anders, ik heb een stel cello's omdat ik mijn leerlingen desgewenst ook van een cello voorzie, en heb twee electrische celli, beide met een miniatuur klankkast- een yamaha 210 en een harley benton (ooit tweedehands gekocht, een die al was afgesteld en voorzien van goede jargar snaren voor 110 euri, en die een tijd door een leerling gebruikt is als een cello die de buren ontzag. Heb ook wel op een harley benton gespeeld zonder klankkast, reageert nog weer anders (lees: slechter) Om een beetje respons te krijgen is een klankkast belangrijk, de energie lijkt anders niet weg te kunnen of zo, de hele cello reageert anders dan een akoestische). Heb geen ervaring met de instrumenten van Draco of NS Design.
  De Yamaha silent cello's zijn naar ik begrijp echt ontworpen om het geluid van een akoustische cello zo dicht mogelijk te naderen, terwijl andere e-celli meer een uitgesproken elektrisch karakter hebben.

  Gebruik de Yamaha om in de kerk te spelen, dan heeft de man achter de knoppen wat meer controle, en een akoestische cello is best lastig te versterken, dus wat er uit de boxen komt klinkt beter dan wanneer ik op een akoestische cello zou spelen.
  Het is wel zo dat als je vervormers wilt gebruiken om echt heel andere geluiden te maken, een e-cello veel beter werkt, geen problemen met rondzichten en een mooi 'schoon' signaal om te vervormen. Net zoals je beter een e gitaar kunt gebruiken als je vervormers gebruikt dan een versterkte akoustische gitaar...

  Verder is het ook wel leuk om leerlingen de gelegenheid te geven ook eens een heel ander instrument uit te proberen. Of andere cellisten die in de buurt van Eindhoven zijn.. .

  Tijdens een concert omschakelen tussen een volle cello en een 3/4 gemakkelijker dan tussen een volle cello en een akoestische (even een toonladder spelen, en je bent aan de andere mensuur en het andere formaat gewend.)
  De respons van de strijkstok op de snaar is heel anders, en de houding die je hebt is anders omdat de afmetingen anders zijn.
   
 5. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Lekker deze houding blijven volhouden! Het is ook veel leuker om wat je wel al kan op een leuke manier te benutten.

  Ik heb zowel een draco als een NS design mogen uitproberen en het is de Draco geworden. De NS design had ook een goede klank, maar het probleem was dat het een heel ander instrument is geworden doordat de hals veel lager zit en de vierde positie dus niet de duim in de hals is. Voor zeer vergevorderde cellisten hoeft dat geen probleem te zijn, maar niet voor iemand die zo'n beetje in de buurt van het A-niveau zit van de (Nederlandse) muziekschool.

  Op een electrische hoef je wat minder moeite te doen met strijken voor een toon (dat is nog wat anders dan de juiste toonhoogte treffen), dus kun je er wel een beetje lui van worden als je niet ook acoustisch aan de slag gaat. Ook wilde mijn eerste vibrato beter lukken op de electrische dan op de acoustische (daar moest ik toch net iets meer voor doen).

  @Huub M. Bogaers, dit kan ik even niet volgen. Het gaat toch allemaal om acoustische? Is een "volle cello" bij jou een electrische? (bij mij een 4/4e). Misverstand dus.
   
  Tosca vindt dit leuk.
 6. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  909
  Marcelita: ter verduidelijking: soms speel ik binnen een concert stukken op een volle akoustische cello, en op een 3/4 akoustische cello; met name als ik samenspeel met een fluitist speel ik op de 4/4 samen als hij een moderne zilveren böhmfluit speelt, en switch ik voor barokstukken naar een 3/4 instrument omdat het veel beter mengt met zijn houten fluit, en ik hem dan niet overstem.
  Dat kost minder moeite dan wennen als ik switch tussen een 4/4 akoustische en een 4/4 electrische....
   
 7. Tosca

  Tosca

  Lid geworden:
  7 dec 2018
  Berichten:
  54
  Bedankt voor de verhelderende uitleg!
  Ik sluit niet uit dat ik ooit nog voor een e-cello ga, maar dat zal dan pas gebeuren als ik redelijk akoestisch kan spelen.
   
 8. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Okee, dit snap ik!:) Ik denk ook dat een 3/4 cello lekkerder in de barokhouding voelt dan zo'n grote volle cello!
   
 9. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  909
  verstandige keuze. al is het een mogelijk voordeel van een e cello is dat je veel beter weg komt met slordig spelen... (ieder nadeel heb zijn voordeel)
   
 10. Tosca

  Tosca

  Lid geworden:
  7 dec 2018
  Berichten:
  54
  Klinkt best verleidelijk, maar ik ga liever hard werken en het meteen goed aanpakken dan dat ik het me verkeerd aanleer. Als ik het spelen redelijk onder de knie heb, komt er misschien ooit nog een e-cello. Dan mag ik wel eerst gaan sparen, want er komt volgende maand een eigen cello aan. Ik heb pas mijn eerste les achter de rug maar ik werd hier zo blij van (nooit gedacht dat ik blij kon worden van Vader Jacob tokkelen) dat ik meteen heb besloten niet verder te huren maar liever meteen een eigen cello koop. Dus voorlopig nog geen elektrische!
   
  Marcelita vindt dit leuk.
 11. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Koop je dan gelijk de cello die je nu huurt?
  Ik had een hele goede cello in huur gekregen en heb die binnen de kortste keren gekocht (zou een hele goede koop zijn, had mijn leraar aanbevolen). Ben er nog steeds heel blij mee!
   
 12. Tosca

  Tosca

  Lid geworden:
  7 dec 2018
  Berichten:
  54
  Nee, de cello die ik nu huur is een prima (wat goedkopere) starterscello, maar als ik toch een eigen instrument ga kopen heb ik toch liever een (ook betaalbare) nieuwbouw.
   
 13. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Gelijk heb je!
  Ik had zelf de mazzel dat ik als huurinstrument al gelijk een wat degelijkere cello kreeg. Ik hoefde niet verder te zoeken. Ik ben nog steeds blij met dit instrument. Er zal vast wel een moment komen dat ik weer eens verder ga zoeken, maar nu speel ik er nog fijn op.
   
  Tosca vindt dit leuk.
 14. Tosca

  Tosca

  Lid geworden:
  7 dec 2018
  Berichten:
  54
  Inmiddels zijn we 3,5 maand verder. Even de update. Ik ben erg blij met de adviezen waardoor ik nu een akoestische cello heb. Ik oefen vooral in de avond met demper en soms overdag zonder. Ik heb een rubberen celloplank en daaronder een dik vloerkleed. Ik oefen eigenlijk elke avond van 19.30-20.00 uur dus voor de buren voorspelbaar.
  Vorige week mijn eerste voorspeeldag (eigenlijk van piano maar ik speelde ook een aantal bewerkingen voor de cello mee in de eerste positie), erg bijzonder om te horen hoe ook eenvoudige stukken zo mooi samen kunnen klinken.
  Ik ben nu afgestapt van het idee om een elektrische cello aan te schaffen. Voor het geluidsoverlast is het niet nodig gebleken. Daarnaast speel ik een 3/4 cello en alle elektrische cello's zijn voor zover ik weet 4/4. Een 4/4 cello zal het waarschijnlijk nooit worden. Naast dat ik klein ben liep ik tegen mijn hypermobiliteit aan: mijn vingers buigen door waarvoor nu silversplints worden gemaakt. Al met al: iedereen bedankt voor de waardevolle adviezen!
   
  Marcelita vindt dit leuk.
 15. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Er is wel een kleine e-cello te krijgen

  http://www.graauwinstrumenten.nl/en/grasshopper.html

  Met deze zou jij ook kunnen spelen, want qua maat is dit misschien zelfs een 1/2 cello.
  Maar ik denk dat je nu met die acoustische cello een goede keuze hebt gemaakt. Je leert de techniek van het spelen veel beter op een acoustische.
  Fijn dat het zo met het oefenen en het effectief bestrijden van overlast goed gaat. Op de tijd dat jij oefent, hebben buren het doorgaans te druk met andere dingen om zich te storen aan wat er misschien nog aan geluid te horen is. Waarschijnlijk niet eens. Als ze dan al tv kijken of misschien zelfs nog koken, maakt voor hun de afzuiger al meer lawaai.
   
  Tosca vindt dit leuk.
 16. Tosca

  Tosca

  Lid geworden:
  7 dec 2018
  Berichten:
  54
  Wat een bijzonder instrument! Mocht ik in de toekomst toch een elektrische erbij willen is dit een idee. Voor nu ben ik inderdaad tevreden.
   
 17. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Uiteindelijk leer je op een acoustische cello veel beter spelen! Het nadeel van een electrische is ook nog dat je best lui kunt worden met toonvorming, omdat dat iets anders gaat dan bij acoustische. Op de acoustische moet je harder werken en krijg je er ook meer voor terug. Een electrische die "stil" is, helpt alleen bij het oefenen van de linkerhand (vinger op de juiste plaats en positie). Aansluitend op @Huub M. Bogaers : je kunt met een e-cello inderdaad wegkomen met slordiger spel. Je valt daarna alleen zo door de mand als je na een start met uitsluitend e-cello aan een acoustische begint.:oops:
   
  Tosca vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina