Kleine alt of een grotere?

Discussie in 'Altviool' gestart door dreamingdragon, 3 jun 2020.

 1. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  365
  Hallo allemaal.

  Ik heb momenteel een gehuurde altviool, deze is iets groter dan mijn huidige viool. Dus voor de vingerzetting qua afstand is deze gemakkelijk te hanteren, zeker bij het wisselen tussen deze 2 instrumenten.

  Nu vraag ik mij af als ik een grotere alt zou willen gaan bespelen, of deze dan ook veel luider gaat klinken dan een kleinere alt? Of gaat de alt dan donkerdere klinken en wat zachter?

  Ik vraag mij af of ik dan weer veel aanpassingen moet doen om de vingerafstanden weer zuiver te laten klinken? Omdat dit verschil nu erg klein is omdat de altviool heel klein is.

  Gr D
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.943
  Homepage:
  Ook een altviool is eigenlijk te klein voor het toonbereik waarvoor hij is bedoeld. In theorie zou een grotere alt daar minder last van moeten hebben dan een kleintje. Niettemin zijn er toch weer uitzonderingen in de vorm van kleine alten met een dragende diepe toon en schelle monstergrote alten. Een kwestie van proberen en zoeken naar de alt die fijn speelt en mooi klinkt, maar dat is natuurlijk een beetje een open deur.
   
 3. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.304
  Homepage:
  Je ziet sommige altisten wel spelen op joekels van altviolen, de grootte van 17 inch en soms nóg groter. Die keuze wordt dan gemaakt vanwege de grotere vollere toon in de laagste registers. Dat kan door de grotere klankkast. Om het geheel nog een beetje bespeelbaar te houden wordt dan afgeweken van de mensuurverhouding 2:3 en wordt de halslengte korter gemaakt. Dat is even wennen, maar uiteindelijk is het te doen.
  Helen Mitschetschläger heeft hier onderzoek naar gedaan. Ze heeft veel kennis en ervaring met altviolen. Er waren vroeger artikelen van haar te downloaden, maar dat gaat nu alleen nog maar op aanvraag. Of het gratis is weet ik niet.
  Ik zal eens op zoek gaan naar die artikelen want ik heb ze destijds wél te pakken gekregen en in mijn archief bewaard.
   
  zapling vindt dit leuk.
 4. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.304
  Homepage:
  Ik heb het artikel waar ik in vorige reactie op doelde gevonden. Het is in het Engels maar dat zal geen probleem zijn.
   

  Bijgevoegde bestanden:

  zapling en Hubertus Bogaers vinden dit leuk.
 5. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  365

  Ontzettend bedankt, ik zal mij hier eens in gaan verdiepen. Ik dacht dat een passende viool lastig te vinden was omtrent toon en speelgemak. Maar de wereld van de altviool maakt het alleen al moeilijker doordat je allemaal verschillende maten hebt. Soms voelt het alsof je een cello onder je kin steekt
   
 6. marloes s

  marloes s |♫♫|♫

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  2.093
  En dan zijn die cello,s ook nog in allerlei maten verkrijgbaar ;)
   
 7. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  907
  en, ben je al verder gekomen met je onderzoek? Ik ben benieuwd!
   
 8. Hubertus Bogaers

  Hubertus Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  907
  Interessant artikel Frits, lezenswaard!
   
 9. dreamingdragon

  dreamingdragon

  Lid geworden:
  26 feb 2011
  Berichten:
  365
  Hallo.

  Heel interessant om te lezen. Nu nog alleen zien toe te passen op de alten die de vioolbouwer te bieden heeft. Maar het zal wel op klank en speelgemak terecht komen en veel uit proberen en luisteren. De stok en snaren spelen ook een grote rol bij de klankkleur.
   
 10. zapling

  zapling

  Lid geworden:
  5 okt 2012
  Berichten:
  303
  Ik zal mijn 5 centen in de strijd gooien - Ik heb een 15" alt ('kleine alt') en een 15.75" (voor mij is dat 'grote alt') . De Grote heeft een vibrerende snaarlengte van 38 cm en de Kleine alt heeft een vibrerende snaarlengte van 32.8 cm, hij heeft een korte hals én het kielhout is verplaatst.
  Ja, het geluid van de grote alt is moeiteloos mooier en daardoor is het verleidelijk om er veel op te spelen, maar ik krijg er veel spanning van in mijn hand en daardoor chronische pijn én onzuiver spel. De uitdaging voor mij is dus om alles uit de kleine alt te halen wat hij maar te geven heeft.
   
 11. Maite Malatesta

  Maite Malatesta

  Lid geworden:
  27 nov 2020
  Berichten:
  46
  Dank je! Erg leerzaam!!
   

Deel Deze Pagina