Oefenen en noten leren lezen

Discussie in 'Viool' gestart door Guido P, 27 jun 2015.

 1. Guido P

  Guido P

  Lid geworden:
  6 apr 2015
  Berichten:
  80
  Hoi,

  ik ben nu tien maand bezig viool ah leren en ben nog steeds héél erg gemotiveerd. De eerste positie heb ik bijna volledig in de vingers, nu begonnen met de derde vinger hoog te plaatsen. Bij één stukje zijn er enkele noten in de vierde positie met de vierde vinger en tot mijn eigen verbazing lukt dat om die te vinden op het gehoor en schuiven mijn hand en vingers snel naar de juiste plaats. En gisteren zei de lerares nog eens dat mijn strijken echt wel goed en recht is, de linkerhand staat zoals die moet staan, duim, pink en andere vingers staan helemaal correct. Tot daar de leuke dingetjes.

  Maar ik vroeg mij af wat een goede manier is om noten te leren lezen. Bij het zien van de noten plaats ik de vingers op de juiste plaats, ongeveer automatisch maar als mijn lerares dan een noot zegt moet ik toch altijd even denken en zoeken met welke noot ze bedoeld. Hoe hebben jullie je noten aangeleerd? Bv. hoe leer je makkelijk de majeur-toonaarden van buiten?

  En hoe oefenen jullie? Ik oefen soms een half uur toonladders, dan wat stukjes, dan weer wat toonladders, dan de vingers op en neer op 1 snaar, weer wat stukjes, enz. Hoeveel uren oefenen jullie en hoeveel pauzes nemen jullie in dat uur?

  En doen jullie iets van fysieke oefeningen voor het beginnen met de viool en oefeningen daarna voor ontspanning van het lichaam?
   
 2. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.700
  Homepage:
  Je bent lekker bezig! En vooruit gaan is altijd leuk!

  Noten leer je toch meestal binnen de vioolmethode? Daar staan toch de namen van de noten bij? Bij het oefenen van die noten, kun je bij het spelen ervan de naam noemen.

  Misschien helpt deze site je: (het is wel in 't engels): http://www.violinonline.com/notereading.htm

  Nederlandstalige site: http://www.muzieklerenlezen.nl/muzieknoten-oefenen/

  Over specifieke manier van viool oefenen kunnen beter de violisten onder ons wat zeggen.
   
 3. Guido P

  Guido P

  Lid geworden:
  6 apr 2015
  Berichten:
  80
  Ik zeg ze op bij het spelen van toonladders, ik schrijf ze op een notenbalk en zeg ze luidop, maar ze blijven nog altijd niet echt hangen. G-A-B-C-D op de G-snaar en die op de andere snaren weet ik van buiten, maar het blijft een probleem als ik bv. een B zie staan op een toonbalk, de automatische klik is er nog altijd niet.

  Merci voor de sites! Zal die vanavond eens bekijken.

  Ivm oefenen had ik deze thread al gevonden: https://strijkersforum.nl/threads/hoe-lang-duurt-het-voordat-je-redelijk-viool-kunt-spelen.710/

  Er was nog een andere ook maar vind die nu even niet meer terug.

  Dat ik in de vierde positie nu ook even alle noten heb gevonden op het gehoor is wel een serieuze opsteker voor mij want ik dacht dat ik er nooit ging in slagen ze te horen op het gehoor. Welke noten het juist zijn moet ik dan wel opzeggen maar ik hoor het echt wel wat een noot is en wat er naast zitten is! :) Hopelijk zegt mijn lerares morgen bravo :)
   
 4. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.700
  Homepage:
  't Lijkt een beetje op probleem met automatiseren...Maar misschien verwacht je gewoon dat het noten lezen net zo snel gaat als de andere vaardigheden die wél lekker snel lukken.
  Er zit niets anders op dan geduld met jezelf te hebben. Het gaat echt een keer komen:)
   
 5. Guido P

  Guido P

  Lid geworden:
  6 apr 2015
  Berichten:
  80
  Ja, geduld, je leert dat hebben bij het leren van viool :)
   
  Solange vindt dit leuk.
 6. Snelviooltje

  Snelviooltje

  Lid geworden:
  25 sep 2014
  Berichten:
  152
  Zo te lezen kun je al heel veel in 10 maanden tijd. Dat je dan niet meteen alle noten kunt opzeggen bij het zien van de notenbalk is echt niet vreemd. Ik heb het ook geleerd door echt heel veel te doen. En eerlijk gezegd moet ik er nu soms nog over nadenken, en het blijven onderhouden om het te kunnen. Maar ik wil er wel bij zeggen: het is heel handig als je dat snel kunt. Onontbeerlijk om viool te spelen is het echter niet. Je kunt prima solo concerteren en in orkesten spelen zonder dat je meteen weet wat nu ook alweer die fis of die c was op de notenbalk. En je weet de losse snaren en het alfabet, dus heb je ook snel genoeg bedacht welke noot het ook alweer was als je het een keer kwijt bent.
  Kortom: ga vooral door met lekker spelen en genieten van de dingen die lukken. En doe de rest erbij, tijdens het oefenen voor jezelf de noten er af en toe bij zeggen. Dan komt die handigheid echt vanzelf wel.
  (Zal wel vloeken in de kerk zijn voor sommigen... maar ik ben vooral van de praktische kant ;))
   
 7. Guido P

  Guido P

  Lid geworden:
  6 apr 2015
  Berichten:
  80
  Net terug van de les, aan mijn lerares laten horen dat ik de noten kan vinden in vierde positie en ze zei dan direct dat ik mag beginnen oefenen met de derde positie. Ze is nu drie weken weg dus gaat wel even doorbijten zijn nu ik niet wekelijks bravo en héél goed zal horen. :) Maar genoeg werk voor de boeg: linkerpols kan nog iets beter, rechterhand en arm ook, eerste positie helemaal onder de knie krijgen, noten leren zien staan(ga daar elke 30min op oefenen), majeur toonladders leren en oefenen en ondertussen nog vele kleine stukjes oefenen :) groetjes
   
  zapling vindt dit leuk.
 8. marloes s

  marloes s ♫ ♪

  Lid geworden:
  16 mei 2014
  Berichten:
  1.863
  Goed bezig!
   
 9. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.700
  Homepage:
  Volgens mij oefen je zelfs nog in je slaap!;)
   
 10. Guido P

  Guido P

  Lid geworden:
  6 apr 2015
  Berichten:
  80
  Oefenen in mijn slaap niet, wel dromen, moest nog wat aan mijn linkerduim werken maar aangezien lerares nu op vakantie is tot 17 juli loop ik verloren en droom ik daar dus over, en met de hittegolf gin het wel even niet wegens echt veel te warm maar nu de draad terug opgepikt en weer stevig ah oefenen. Maar ik ga wel dolblij zijn als mijn lerares terug is want het is toch maar wat raar, niet weten of je nog goed bezig bent of niet :)
   
 11. Guido P

  Guido P

  Lid geworden:
  6 apr 2015
  Berichten:
  80
  En de lerares is terug! Alles zit dik ok! Volgende week is Fiddle Time Runners uitgespeeld en geoefend(14/4 aan begonnen) en hop naar Fiddle Time Sprinters! :) En glijden naar derde positie zit ook al dik ok!
   
 12. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.707
  Homepage:
  Ja, want als je zoals Guido iedere 30 minuten oefent kom je aan slapen niet toe:

   
 13. Guido P

  Guido P

  Lid geworden:
  6 apr 2015
  Berichten:
  80
  iedere DAG 30 minuten :) Foutje. Ondertussen gans de Fiddle Time Runners luidop gezegd en het meeste is wel blijven hangen :) En mijn lerares stelde voor dat ik eens meedeed met een groepje muzikanten, eerst wat oefenen met elkaar en dan even op straat gaan spelen. Mijn allereerste stapje naar de buitenwereld.
   
  Laatst bewerkt: 17 jul 2015
  zapling en Marcelita vinden dit leuk.
 14. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.700
  Homepage:
  Héél goed idee! Zul je plezier aan beleven en ook heel leerzaam! En van gezellig gefiedel op straat worden de voorbijgangers ook vrolijk!:)
   
 15. Guido P

  Guido P

  Lid geworden:
  6 apr 2015
  Berichten:
  80
  Ja, alleen dat er deze week elke dag 100.000 mensen naar de stad komen want het is hier tien dagen feest, als vuurdoop kan dat wel tellen natuurlijk :) http://gentsefeesten.gent/
   
 16. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.700
  Homepage:
  Met zoveel potentieel publiek...als je die dagen gaat spelen heb je mij ruim ingehaald voor wat betreft spelen voor publiek in al mijn cellojaren!:D Een geweldige vuurdoop en mogelijk gelijk naamsbekendheid:cool:o_O
  Is er dus al een groepje muzikanten met wie je kunt oefenen om dan de straat op te gaan?
   
 17. Guido P

  Guido P

  Lid geworden:
  6 apr 2015
  Berichten:
  80
  Da's de fun van het alles, ik heb geen flauw idee met wie of met welke instrumenten dit zal zijn, is een soort van collectief van leraars en leerlingen en lerares zit daarbij en raadde me aan om er naartoe te gaan. Eerst hier ergens in de buurt enkele nummers oefenen of zoiets en dan naar de stad. Ze zei wel dat ze me komt ondersteunen. In het ergste geval ga ik op mijn bek, in het beste geval krijgt mijn zelfvertrouwen een boost. Maar mocht lerares niet vinden dat ik er al iets van bak met de viool dan zou ze dat ook niet aanraden/voorstellen. Zie het als een uitdaging zei ze :)
   
  Marcelita vindt dit leuk.
 18. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.700
  Homepage:
  Oh, dit klinkt leuk, dat collectief! Eerst samen wat oefenen en dan gelijk daarna de stad in:cool: Ik word een beetje stikkejaloers, dit project buiten spelen is echt leuk! En waarom zou je nou helemaal op je bek gaan? Als het even niet lukt, gewoon lekker 'faken'. Heb ik ook heel gauw geleerd, daardoor voelde ik mij juist vrij om wel steeds meer noten goed te spelen. En kennelijk bak je er al aardig wat van, anders zou je nooit zo'n uitnodiging krijgen!!! Als je nog wat plezier in het spelen uitstraalt, valt een foutje helemaal niet op bij het publiek! Elke noot hoort erbij:D
   
 19. Guido P

  Guido P

  Lid geworden:
  6 apr 2015
  Berichten:
  80
  Ik laat het zondag wel weten hoe het was. Ook al gaat het vooruit met leren en oefenen, volgens mij is de weg om goed viool te kunnen spelen nog héél lang. En buiten mijn lerares heeft nog nooit iemand mij gehoord of bezig gezien, dus da's ook nogal nieuw, zo opeens buiten komen met de viool. Vooral: ik keek er gewoon echt naar uit om na drie weken les te krijgen en te weten hoe het nu zat met mijn vorderingen, en kijk, zondag word ik voor de leeuwen gegooid :)
   
 20. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.700
  Homepage:
  Je kunt jezelf al voor de leeuwen gooien door je eigen spel op te nemen en eens te horen hoe het klinkt.
  Dit vind ik zelf eigenlijk nog veel enger dan buiten voor de leeuwen!
  Ben erg benieuwd naar je ervaringen, leuk dat je ons dat wil laten weten!

  Ja, onze weg met onze strijkinstrumenten is een lange weg, een héél lange weg!
  Maar gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om die weg een beetje (heel) prettig te houden!
   

Deel Deze Pagina