oude viool met label Antonio Stradivarius Cremonensis

Discussie in 'Viool' gestart door xXviolin-loveXx, 17 jan 2013.

 1. Willeke_D

  Willeke_D ♫ ♪

  Lid geworden:
  12 nov 2010
  Berichten:
  529
  Tja, de meeste mensen die beginnen met viool spelen hebben het rekensommetje al wel gemaakt. Om fatsoenlijk te leren spelen heb je toch zo'n 8 jaar les nodig. Met het huidige KNTV tarief dus zo'n 750 euro per jaar voor een half uur les (advies: 38 euro per uur voor leerlingen onder de 21 jaar). Daarbij komen dan nog de boeken...Alles bij elkaar gemiddeld € 6.500,-

  En dan praten we over 100-250 euro om een viool op te laten knappen....terwijl je de viool daarna behoudt en hopelijk de rest van je leven op speelt.
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.964
  Homepage:
  Ja Willeke, was het maar zo. Helaas denken sommigen als volgt:
  1. even een viool kopen op de rommelmarkt, marktplaats.nl of bij de "El Cheapo Violin Dump-store"
  2. een paar boekjes uit de bieb of een DVD methode "zelf leren spelen" (want zo heb ik ook keyboard en gitaar leren spelen)
  3. een paar vragen op het strijkersforum over hoe de stapel moet staan
  en dan:
  Ik kan overal over meepraten en heb ook overal al een mening over.
   
 3. Lizette

  Lizette

  Lid geworden:
  3 mei 2012
  Berichten:
  18
  Homepage:
  Mooie samenvatting Bert!
  Het lukt mij de laatste tijd aardig om nieuwe leerlingen te overtuigen een fatsoenlijk instrument te huren bij de vioolbouwer. Maar als ik hier al die vragen lees over instrumenten is er geloof ik nog genoeg werk aan de winkel voordat iedereen dat doet.
   
 4. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Je kunt bij het uitvoeren van werkzaamheden zoals een kam pas snijden, stemsleutels inpassen of een stapel zetten, geen uurtarief hanteren. Dat heeft te maken met de onmogelijkheid van te voren te weten hoeveel tijd er mee gemoeid is. Soms gaat het plaatsen van een nieuwe stapel vlot en soms kun je er veel langer mee bezig zijn. Idem dito voor het pas snijden van een kam. Een stemsleutel hergebruiken –zoals Maurien noemt- is eigenlijk onmogelijk want bij het geringste afslijpen wordt de diameter al kleiner waardoor de sleutel veel dieper –en in de meeste gevallen té diep- in de sleutelkast komt: een nieuwe dus. Om even bij de stemsleutels te blijven: je hebt speciaal gereedschap nodig om de conus van zowel de sleutel als die van het sleutelgat exact op elkaar te laten passen. Het pas maken van een set van vier nieuwe stemsleutels voor een viool kost bij mij €60,= Daar komt dan nog de kosten bij van de uitvoering van de sleutel, want ook daar zijn veel variaties mogelijk van standaard ebben tot de meest luxe palissander uitvoering met een witte ring die al gauw €12,50 per stuk kosten. En met alleen het inpassen ben je er nog niet! Aan de afwerking van de sleutel zoals de afwerking van een gaatje voor het inlaten van het snaareinde of de afwerking van het eind in de wang van de kast, herkent men de serieuze bouwer c.q. reparateur.
  En dan komt het ook nog wel eens voor dat ik hele kleine dingetjes, zoals het vastlijmen van kurk op het kinstuk er gratis bij doe, omdat ik het instrument dan toch onder handen heb.
  Ook ik maak na bestudering van de uit te voeren werkzaamheden een prijsopgave en daar houd ik me aan. Indien afwijkend eerst overleggen.

  Frits
   
 5. liuwe

  liuwe liuwe van der meer

  Lid geworden:
  26 aug 2005
  Berichten:
  1.484
  De afwerking van een gaatje(!) in een stemsleutel vraagt ongeveer tien seconden, voor de afwerking van het eind in de wang hebben de Chinezen een prachtig werktuigje op de markt gebracht, waarmee die afwerking in drie seconden klaar is. Je moet het niet gewichtiger maken dan het is. Ook het te pas maken van een set stemsleutels gaat met slijper en ruimer betrekkelijk vlot. En is in wezen ook niet moeilijk, je moet alleen heel erg oppassen dat de ruimer goed loodrecht door de beide gaten gaat. En natuurlijk telkens passen, want voordat je het weet, gaat de sleutel te diep.
   
 6. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Liuwe, ik heb het niet over een tijdsmeting gehad! Wel over de herkenning of een stemsleutel netjes is afgewerkt. De essentie van mijn betoog is je blijkbaar ontgaan, maar dat is vaker gebeurd.
   
 7. Maurien Bart

  Maurien Bart Maurien Bart

  Lid geworden:
  2 jan 2013
  Berichten:
  280
  Homepage:
  Zoals al eerder gesuggereerd en gezegd zijn er fijnproevers, en beginners.
  De beginners, zoals ik, zijn zich absoluut niet bewust van degelijke afwerkingen en zaken die op het forum voorbij zijn gekomen deze maand.
  Het op maat maken van de sleutels met de groene zeep is met 1 sleutel gelukt en heeft me 45 minuten gekost en dan zal dat nog niet perfect zijn, niet echt motiverend.

  Mijn ongewenste mening is om een verschil te maken tussen de leek en de kenner zijn viool en al zeker betreffend de preciesie hoe de viool wordt afgewerkt.
  Maar feit is wel dat er steeds meer tijdrovende dingen aan het licht komen op het forum betreffende het speelklaar maken van een viool.

  Het zou ook afbreuk doen aan de reputatie om maar even vlug vlug de viool speelklaar te maken zonder uw eigen vakmanschap er in te leggen, dat snap ik ook.

  En dus kan een particuliere verkoper van een viool niet aan een leek of via het internet een eerlijke prijs vragen met de belofte dat de viool goed is/ nagekeken of speelklaar.

  De getoonde viool kan dus alleen aan een vioolbouwer verkocht worden voor een reële prijs. Zo ook met de verkoop.
   
 8. liuwe

  liuwe liuwe van der meer

  Lid geworden:
  26 aug 2005
  Berichten:
  1.484
  Het zou mooi zijn als je een bijdrage helemaal kunt verwijderen! Soms krijg je spijt van een reactie.
   
 9. Stainer

  Stainer

  Lid geworden:
  2 jun 2013
  Berichten:
  1
  Jammer dat er veel mensen zo negatief zijn. Natuurlijk is het heel persoonlijk wat je wilt hebben. Zelf ben ik begonnen met een nieuwe huur viool die ik na 5 maanden terug heb gebracht. Op marktplaats een oude viool gekocht, omdat ik vind dat een viool oud en gebruikt moet zijn. Niet van die nieuwe spullen.

  Je investeert wat geld maar dan heb je toch dat wat je wilt hebben en een hobby mag toch wat kosten? Je moet lekker doen wat je zelf wilt. Zeker als je net begint maakt het niks uit als je maar niet van die Chinese handel neemt!
   
 10. vanezcha

  vanezcha

  Lid geworden:
  16 aug 2011
  Berichten:
  274
 11. Willeke_D

  Willeke_D ♫ ♪

  Lid geworden:
  12 nov 2010
  Berichten:
  529
  Of je een oude of nieuwe viool wil, dat is zeker persoonlijk maar als beginner maakt het zeker heel veel uit wat voor viool je hebt en dat heeft niets met land van herkomst te maken (ik heb de eerste jaren op een perfect afgestelde Chineese altviool gespeeld) maar met mate van afstelling. Een viool (Chinees, Duits, Frans of Boheems) met een slecht gesneden kam kan een compleet verkeerde techniek tot gevolg hebben waar je nog jaren last van kunt hebben. Als je met heel veel kracht je snaren moet indrukken om van het gepiep af te komen speel je met zoveel kracht in je linker hand dat er later geen vibrato meer uit kan komen...en zo zijn er nog veel meer zaken die in het begin fout kunnen gaan door te spelen op een niet goed afgestelde viool.
   
 12. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.964
  Homepage:
  Wie een fatsoenlijk bespeelbaar instrument wil hebben kan het beter niet op Marktplaats kopen omdat daar uitsluitend rommelmarktniveau en el-cheapo zooi van de violenstunter wordt aangeboden: onbespeelbare klompen. Een goed speelbaar instrument huur of koop je bij de vioolbouwer. Alles wat op vioolgebied uit China komt als slecht bestempelen getuigt van weinig kennis en inzicht omdat mits uit het goede atelier en speelklaar gemaakt door een vioolbouwer en voorzien van het juiste materiaal, een Chinees instrument voor zijn prijs een heel goed resultaat kan geven.
  Uiteraard mag iedereen doen en vinden wat hij/zij wil maar dat het voor een beginner "niets uitmaakt zolang je maar geen Chinese handel neemt" zou ik toch voor het grootste deel als klinkklare onzin willen bestempelen
   
 13. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Ik zie staan:

  rommelmarktniveau
  el-cheapo zooi
  violenstunter
  onbespeelbare klompen

  wat hebben we inmiddels een prachtig vakjargon voor dit soort instrumenten!
  Met dank aan Bert Boon!
   

Deel Deze Pagina