Raar overstuurd geluid altviool

Discussie in 'Altviool' gestart door Marc van der Meulen, 28 dec 2017.

 1. Marc van der Meulen

  Marc van der Meulen

  Lid geworden:
  28 dec 2017
  Berichten:
  2
  Hallo iedereen!

  Ik hoop dat jullie me kunnen helpen, mijn altviool is sinds een paar weken begonnen af en toe een wat raar, overstuurd klinkend geluid te hebben op sommige noten. Het is een beetje op en af, soms klinkt hij normaal en soms klinkt hij zo:
  https://drive.google.com/file/d/1yMLfY5rLadwXV03s5xeI-kgIJ5aEwetk/view?usp=sharing

  Het klinkt een beetje alsof m'n microfoon overstuurd, maar dit is hoe hij zelf klinkt.. ik heb aan het einde wat noten waar het geluid niet op te horen is.

  In ieder geval, supertof als iemand me kan vertellen wat hier aan de hand is...
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.965
  Homepage:
  Mogelijk: Contactgeluid tussen kinhouder/snarenhouder of een ander contactgeluid ofwel een los boven of achterblad. Er zijn nog andere mogelijkheden. Bezoek evt. uw vioolbouwer.
   
 3. Marc van der Meulen

  Marc van der Meulen

  Lid geworden:
  28 dec 2017
  Berichten:
  2
  Hi Bert Boon,

  Super bedankt voor je snelle reactie.. Ik weet bijna zeker dat het probleem de kinhouder is, deze zit ook iets los. Ik heb alleen geen idee met wat voor gereedschap men zo'n houder aan moet draaien, enig idee met welk gereedschap dat moet (mag ook een link naar uw site zijn natuurlijk!)
   
 4. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Misschien dat ik voor mijn beurt spreek, maar bij de montage van een kinstuk wordt het gereedschap geleverd om die te bevestigen. Dat ziet er zo uit:

  Montage kinstuk.jpg

  In de bussen zitten gaten die bediend kunnen worden met de bijgeleverde sleutel. De bussen hebben inwendig links- en rechtsdraad, waardoor de benen van de steun óf uit elkaar óf in elkaar gaan, afhankelijk van de draairichting van de bus. Het sleuteltje heeft een gebogen eind, bedoeld om te worden gedraaid om de juiste hoek te verkrijgen. Het kan best zijn dat een dergelijk sleuteltje niet (meer) in uw bezit is. Ik kan er eentje voor u opsturen, maar ik denk dat iedere vioolbouwer er wel een voor u heeft.

  Opmerking: een spijker met de juiste dikte is in het algemeen te slap en zal verbuigen in plaats van de bus aandraaien.
   
  zapling vindt dit leuk.
 5. liuwe

  liuwe liuwe van der meer

  Lid geworden:
  26 aug 2005
  Berichten:
  1.484
  Ik gebruik soms een grote paperclip, een beetje openbuigen en hij past goed in de gaatjes. Bovendien geeft een grote paperclip genoeg houdvast. Maar ieder zal zijn eigen favorieten hebben, denk ik.
   
 6. ria

  ria

  Lid geworden:
  21 okt 2011
  Berichten:
  481
  Zo een sleuteltje heb ik ook in mijn bezit. Maar ik vraag me af waarvoor dat rode open ringetje is.
   
 7. Tobias

  Tobias |♫♫|♫

  Lid geworden:
  13 jul 2013
  Berichten:
  4.536
  Het aandraaien van het kinstuk is precisie werk. Te vaak wordt het kinstuk te vast aangedraaid, waardoor de krans kan deformeren. Ook te vaak treed beschadiging op van de krans, omdat het bijgeleverde sleuteltje of een ander gebruikt voorwerp te diep in het gaatje wordt gestoken. De sleuteltjes zijn er in maten dus aan één sleuteltje heb je niet genoeg. Omdat de gaatjes waarin het sleuteltje wordt gestoken groter of kleiner zijn. Het rode ringetje ook wel eens geel van kleur is dacht ik dat je het kleine sleuteltje gemakkelijk kan vinden, maar dat weet ik niet zeker.
  Ook moet je er voor zorgen dat de beugels de rand van het boven en onderblad niet raken, want anders krijg je daar deukjes in.

  Neem dus de tijd voor het plaatsen of vastzetten van het kinstuk, haastwerk levert meestal schade op.
   
  Laatst bewerkt: 29 dec 2017
 8. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.327
  Homepage:
  Dat rode open ringetje is een soort houdertje voor het sleuteltje. Het wordt in de verpakking om een beugeltje geklikt samen met het sleuteltje. Dat zou de boel bij elkaar moeten houden.
   

Deel Deze Pagina