Strijkinstrument kiezen

Discussie in 'Overig' gestart door Live In Sheetmusic, 26 apr 2014.

 1. Willeke_D

  Willeke_D ♫ ♪

  Lid geworden:
  12 nov 2010
  Berichten:
  529
  Mijn zoon speelt contrabas. Hij is nu 13 jaar en speelt 3 jaar. Hij is begonnen op een 1/8e bas, daarna een 1/4, 1/2e en speelt nu op een 3/4e bas. De meeste volwassenen blijven op een 3/4e bas hangen maar wanneer de bespeler erg lang is wordt er nog wel eens gekozen voor een 1/1e bas. De contrabas leraar komt bij ons thuis les geven dus dat is heel handig. Eerder had hij les op de muziekschool in Eindhoven en daar zijn in alle maten contrabassen aanwezig dus ook dan hoefde hij de bas niet mee te nemen.

  Wekelijks repeteert hij mee in een strijkersensemble en dan moet de bas dus wel mee....in de auto...en dan dus niet mijn Citroen C1 want daar past hij niet in. Het formaat auto moet navanant zijn...en als hij naar een hele bas over gaat hebben wij een andere auto nodig.

  Een (alt)viool is handiger maar ja, een harp of een drumstel is ook niet erg handig als instrument om te vervoeren....
   
 2. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.964
  Homepage:
  Ik had een klant die beweerde dat zijn 4/4 bas in zijn Smart paste. De meeste volwassenen, ook de grotere, spelen op een 3/4 CB. een 4/4 geeft vaak transportproblemen; reden waarom de grotere bassen vaak bij de orkesten blijven staan.
   
 3. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Mijn buurvrouw ging ook met haar contrabas naar repetites van haar salonorkest. Ze had een kleine auto (een eend, als ik mij niet vergis) en als zij en haar contrabas erin zaten, zag het door de ramen helemaal zwart (dus auto goed gevuld;)). In jullie geval moet je zoon er ook nog bij kunnen. Later hoeft hij gelukkig niet de grootste auto te kopen.
   
 4. koffienee1

  koffienee1

  Lid geworden:
  20 feb 2009
  Berichten:
  298
  @ Willeke, is het een optie voor jouw zoon om per OV te reizen als hij naar de orkestrepetitie gaat?
   
 5. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.964
  Homepage:
  @koffienee1: Een bas in een trein of bus is ook niet alles!
  @ Marcelita: In de jaren dat ik een "Eend" reed (zo medio zeventiger jaren van de vorige eeuw) had ik het idee dat ALLES er in ging: wanneer je het dak even oprolde ging er ook een linnenkast in. Niet voor niets is de 2CV mede ontworpen voor de minder bemiddelde Franse boer die ook met zijn schaap, geit of stierkalf naar de markt moest kunnen.
   
 6. Willeke_D

  Willeke_D ♫ ♪

  Lid geworden:
  12 nov 2010
  Berichten:
  529
  De repetitieruimte is op ongeveer 2 km van ons huis. Te ver om te lopen met een contrabas op je rug...op de fiets gaat ook niet en de bushalte die dicht bij is en ook daar stopt is 1 km lopen...dan ben je al halverwege. Daarbij speelt mijn dochter in het zelfde ensemble viool en aangezien ik er dan toch ben, speelt ik op mijn altviool ook mee....gezinsuitje dus.
   
 7. gevoeligesnaar

  gevoeligesnaar Karin

  Lid geworden:
  17 jan 2014
  Berichten:
  738
  Is er misschien een fietsaanhanger te construeren? Of is dat een heel raar idee?
   
 8. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Het gehobbel over de weg is niet bepaald ideaal. Straat en/of fietspad zijn zelden perfect egaal. Of je moet wel iets heel moois met luchtveringen maken die alle hobbels opvangen.
   
 9. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.964
  Homepage:
  Er bestaat een "baswiel" in verschillende uitvoeringen, te bevestigen aan de punt, zodat je de bas voor je uit kunt duwen, maar dat lijkt me meer voor de korte afstanden.
   
  Laatst bewerkt: 15 mei 2014
 10. -juliet-

  -juliet-

  Lid geworden:
  7 nov 2009
  Berichten:
  3
  Ik speel nu ongeveer drieënhalf jaar contrabas, waarvan tweeënhalf in het bezit van een rijbewijs. Een contrabas past in veel auto's toch best nog wel goed, hij past bijna altijd wel op de passagiersstoel voorin en in de meeste hatchbacks en stations wel achterin met de bank plat, wat nog wat gemakkelijker is. Meestal passen er dan zelfs ook nog wel één of twee passagiers bij in. In Delft in het studentenorkest zitten twee bassisten die allebei een bakfiets hebben waar ze de bas in meenemen. Zo'n wieltje voor in een bas spreekt mij zelf dan weer totaal niet aan, omdat alle schokken dan direct opgevangen worden door de bas zelf. Dan liever een steekkarretje of een hoes met wieltjes.
   
 11. remi

  remi ♫ ♪

  Lid geworden:
  11 mei 2004
  Berichten:
  1.726
  Zo... Juliet,

  Ik speel nu ongeveer drieënhalf jaar contrabas, waarvan tweeënhalf in het bezit van een rijbewijs.

  Als ik het goed begrijp heb je een rijbewijs voor de contrabas:


  Alle gekheid op een stokje in zie hier in Den Haag ook vaak studenten "Slepen" met hun instrument en heb daar af en toe mijn bedenkingen bij.
  Een cello op je rug gat nog wel maar zo'n contrabas is echt veel te groot.
  De oplossing van de bakfiets had ik nog niet zelf in het verkeer gezien, wel mooi en veilig, uiteindelijk is een c-bas een super grote viool.

  BTW, studentenorkest, bas, twee mede studenten en de hele rommel. Hummer van Paps gekregen?

  Remi
   
 12. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Met contrabas op de rug lopen studenten en hun leermeester door Freiburg richting Musikhochschule. Het kan dus. En ook in de metro.


  Delft is anders dan Freiburg. Het centrum met de soms hoge bruggen zijn een uitdaging voor degenen die het met de bakfiets proberen. Maar misschien speelt het Delfts studentenorkest niet in het oude hart van Delft en dus misschien ook minder vervoersgedoe (en je auto parkeren in het oude centrum is ook geen feest, dat wordt dus parkeergarage).

  Ik vond dit wel een aardig filmpje, omdat er ook nog (naast vervoer) uitgebreid verteld wordt over hedendaags contrabasonderwijs. Er zijn vier opeenvolgende filmpjes.
   
 13. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  6.128
  Homepage:
  Live, je had het over keuze tussen viool en cello. En nu hebben we je 'bedolven' onder de contrabasposts :D
  Je gaat toch wel kiezen waar je écht voor voelt! Hier zijn we als enthousiaste strijkers gezellig op hol geslagen:), maar jij moet natuurlijk niet straks het idee hebben dat je je keuze voor cello of viool bij ons moet verantwoorden.
  Natuurlijk zou ik het wel leuk vinden te horen wat je gaat spelen en hoop ik dat je daar vooral veel plezier in hebt/krijgt!
   

Deel Deze Pagina