Café Viool: starters podium

Discussie in 'Viool' gestart door Elisse, 3 jul 2020.

  1. Fabian

    Fabian

    Lid geworden:
    2 aug 2020
    Berichten:
    60
    Dat is ook heel bijzonder Ria. Ik had het ook niet verwacht. Ik ben vanaf augustus begonnen met vioolspelen en heb mezelf al wat dingen aangeleerd voordat ik lessen nam. Ik gebruik bijvoorbeeld alle vingers van de linkerhand al. Nu is het de kunst om het juist aanleren van de basisvaardigheden niet over te slaan. Het proberen spelen van spiccato was aanvankelijk in het kader van het ontspannen vasthouden van de strijkstok. Dat is bij spiccato erg belangrijk, anders lukt het niet.
     
  2. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Inderdaad is dat wel snel maar ik kan me wel voorstellen dat het kan worden gebruikt voor het oefenen van een ontspannen houding. ik heb ongeveer hetzelfde gehad met collé om controle van mijn pink op de strijkstok te verbeteren. Ik ben wel benieuwd naar het resultaat van de spiccato oefeningen en in hoeverre je de techniek dan beheerst. Ik kan me niet meteen een groot repertoire voorstellen dat geschikt is voor een beginnende tot licht gevorderde violist waarin spiccato gebruikt dient te worden, als je daar bepaalde oefeningen of stukken voor krijgt interesseert dat me ook wel, ...
     
  3. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Tweede les spiccato? Kan het me niet voorstellen. :(
     
  4. ria

    ria

    Lid geworden:
    21 okt 2011
    Berichten:
    481
    Derde les misschien sautillé?
     
  5. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Ja, de veel te strak gespannen stok per ongeluk wat laten stuiteren? :(
     
  6. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Zou het niet eerder bedoeld zijn als:"om te controleren of je de stok los genoeg vasthoud kan je hem eens laten stuiteren?" Ik denk dat als je de stok nog zo krampachtig vasthoud dat deze niet stuitert wanneer je hem op de snaren laat vallen een goede controle van de strijkstok nog veraf is, ... . Het lijkt me dan wel logisch dat de leraar(es) van de gelegenheid gebruik maakt om uit te leggen dat een "springende" stok spiccato wordt genoemd.

    Als ik zie dat ik op dit moment nog steeds niet het gevoel heb dat ik voldoende controle heb bij collé lijkt het me (voor mij althans) moeilijk om nu al met spiccato te starten.

    Ik had wel van Fabian begrepen dat het zijn 2de RL les was en hij al meerdere remote lessen achter de rug heeft.
     
    Laatst bewerkt: 10 nov 2020
  7. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Net trouwens ook les gehad. Kreutzer 13 was goed genoeg, alleen is er me gevraagd tegen volgende les toch nog eens deze etude te spelen maar nu met het gebruik van vibrato, dit is de eerste keer dat me gevraagd wordt om vibrato te gebruiken in een etude (niet dat ik voorheen nooit vibrato heb geoefend maar enkel op langerekte noten op het einde van een phrase) en ik vindt het absoluut geen gemakkelijke opdracht gezien mijn hand best gespannen is tijdens het spelen van deze oefening. Ik ben dus heel benieuwd naar het resultaat en vindt het dus niet zo erg om nog langer deze oefening te spelen als het doel vibrato is.
     
  8. Fabian

    Fabian

    Lid geworden:
    2 aug 2020
    Berichten:
    60
    Ik heb alleen nog maar les in het echt gehad, dus (nog) niet vanaf afstand met video. Het proberen van spiccato was slechts in het kader van gevoel krijgen voor de juiste ontspannen houding en het proberen te vinden waar de strijkstok het makkelijkst 'stuitert'. Ik beheers deze techniek natuurlijk nog lang niet, laat staan dat ik het effectief in een muziekstuk kan gebruiken. Ik begrijp de 'verbazing' bij jullie en hoop dat die hierbij weer iets afneemt. Ik was gewoon erg enthousiast.
     
  9. Muzirene

    Muzirene |♫♫|♫

    Lid geworden:
    23 apr 2012
    Berichten:
    2.202
    Homepage:
    Ik heb gister met mijn leerorkestkinderen (4 groepslesjes gehad) tremolo gedaan. Veel kinderen strijken namelijk niet lekker door tot de punt. En op een andere plek op de stok gaat tremolo echt niet, hihi.
    Ging me dus niet om tremolo, maar om ze het gevoel te geven van het strijken aan de punt....

    En ik laat ze ook al stuiteren op de snaren, inderdaad voor de stokgreep. Langzamer en sneller... Ik noem dat alleen geen spiccato.
     
    Fabian en Beginnertje vinden dit leuk.
  10. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Stuiteren lijkt me ook een betere benaming.
     
  11. Satch

    Satch

    Lid geworden:
    24 jan 2019
    Berichten:
    447
    Dat had ik dan niet helemaal goed begrepen :confused:. Bedankt voor de verduidelijking :).
     
  12. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    310
    Goeiemorgen allemaal, het is hier zo stilletjes? Zaterdag heb ik weer les, ik had twee nieuwe stukken mee: Morning has broken en Swallowtail jig. Echt snel spelen lukt nog voor geen meter, ik raak snaren die niet moeten en zit er geregeld net een millimeter langs met mijn vingers:

    Ik word veel kritischer ten opzichte van mijn spel en hoor plots alleen maar fouten. Maar gisteren kon ik een redelijke opname maken van Morning has broken.
     
    Laatst bewerkt: 19 nov 2020
  13. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.532
    Ik vind het echt heel moedig van je om je spel te laten zien en horen. En je speelt het zo te zien ook nog eens uit je hoofd, goed hoor.
     
    Beginnertje vindt dit leuk.
  14. Oosterhof Vioolbouw

    Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

    Lid geworden:
    29 mrt 2003
    Berichten:
    14.250
    Homepage:
    Wat heb je de strijkstok strak gespannen!
    Ik zie toch wel dat je teveel vanuit het schoudergewricht strijkt. De hele arm zit als het ware muurvast en beweegt vanuit het schoudergewricht. De elleboog en pols moeten los. Bekijk het maar eens in de spiegel.
    De toonvorming vind ik heel behoorlijk. Kijk uit dat je de streekwisseling exact gelijk laat lopen met het wisselen van de vingers en de toon. Het zit hier en daar niet synchroon.
     
    Beginnertje vindt dit leuk.
  15. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    310
    Tobias: ik speel inderdaad uit het hoofd, ik lees nog steeds niet veel noten.

    Frits: dankjewel! Die strijkstok is hier inderdaad wel fel gespannen, dat had ik niet eens door. Over die arm die potvast zit: Ik lijk wel een poppetje aan een touwtje zo, dat is me wel al opgevallen en schreef ik ook al eerder hier. Ik legde het voor aan mijn online vriend, een Amerikaanse fiddler, en hij schreef: "I know that look! A good jam session with other instruments will solve this!"
    Van de lesgeefster moet ik hier pols hoger houden en meer vanuit pols strijken.
    Ik ga er op letten, ook op het synchroon spelen (traag strijken is de boodschap bij het oefenen denk ik?) , hopende dat ik dan de tig andere dingen waar ik ook op moet letten niet vergeet!
     
    Laatst bewerkt: 19 nov 2020
  16. ria

    ria

    Lid geworden:
    21 okt 2011
    Berichten:
    481
    Ik denk toch dat het probleem niet vanzelf wordt opgelost. Ik denk dat je docent hier extra aandacht aan moet geven.
    Het is soms net niet helemaal ritmisch, soms houdt je bijvoorbeeld een rust net even te kort aan. Maar je toonvorming gaat echt vooruit!
     
  17. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    310
    Ik zie het niet zozeer als een probleem , meer als een werkpunt dan. Ik ben nog geen vier maanden les aan het volgen, om al van een probleem te spreken klinkt zo heftig :D net alsof als er nu niet meteen iets aan gedaan wordt het een groter en groter probleem gaat worden en het dus al een beetje een probleem IS.
    Hopelijk valt dit nog gewoon onder beginnersuitdagingen te klasseren !
     
  18. ria

    ria

    Lid geworden:
    21 okt 2011
    Berichten:
    481
    Ik begrijp dat je het geen probleem wilt noemen, maar ik reageerde eigenlijk op je amerikaanse vriend die zei dat het vanzelf over zou gaan en dat betwijfel ik. Ik hoop dat je docent er aandacht aan besteedt. Het is moeilijk te zien op het filmpje maar ook je linkerarm ziet er niet ontspannen uit.
    Ik hoop dat je wat aan mijn opmerkingen hebt het is niet bedoeld als kritiek hoor. Ik vind het heel knap wat je al kunt na zo korte tijd. En het plezier straalt er af!
     
    Beginnertje vindt dit leuk.
  19. Beginnertje

    Beginnertje

    Lid geworden:
    21 jul 2020
    Berichten:
    310
    Dankjewel ria, en ja zolang ik er maar plezier in heb dat is het voornaamste. Denk dat mijn online vriend het ook goed bedoelde, hij had het in het gesprek over hoe hij in Boston altijd samenspeelde, ik denk dat zijn focus op het gesprek daar op lag en hij gewoon even wilde meegeven dat samenspelen geweldig goed is voor vooruitgang ;-)
    Ik probeer nu mij los en ontspannen te houden (beide armen) maar ik krijg al snel spierpijn hierdoor in onderarmen en pols... is dat normaal?
    Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ik er blijf uit zijn als een poppetje aan touwtjes (vooral als ik sneller moet spelen :eek:). Lerares zegt pols hoger houden steeds, dat schijnt te helpen. Ze heeft ook al eens opgemerkt dat ik naar het einde toe niet meer mooi recht strijk, en hier kom ik weer uit bij het allerbegin: toen stelde ik in de spiegel vast dat wat krom strijken leek voor mij, eigenlijk net recht is als je het in de spiegel ziet.
    Dat zijn alvast twee dingen die ik meekreeg , verder moet ik tijdens spelen geregeld eens stoppen, ontspannen, strijkstok los vast houden , schouders losmaken, ...

    Op de middag heb ik les vandaag. Ik kijk ernaar uit.
     
  20. Tobias

    Tobias |♫♫|♫

    Lid geworden:
    13 jul 2013
    Berichten:
    4.532
    Ik denk dat je nu teveel op alles gaat letten. En daar wordt je dan weer gespannen van. Je komt dan in een vicieuze cirkel. Probeer op één ding te letten en probeer dat dan te verbeteren. Je moet niet alles tegelijk willen. Ook heb ik de indruk dat je alles een beetje te snel wilt.
     

Deel Deze Pagina