Café Viool: starters podium

Discussie in 'Viool' gestart door Elisse, 3 jul 2020.

 1. Elisse

  Elisse

  Lid geworden:
  2 jul 2020
  Berichten:
  41
  Zijn er video’s van die oefeningen ? Met name mijn handen ... mijn hand voor de boog is hyper mobiel , mijn pink hangt scheef en ook mijn duim weinig kracht maae ook geen sterke compensatie dat hoort bij hyper mobiel . maar toch merk ik dat elke dag toen minuten daar wel al helpt laat staan een uur !!! Zo goed !!
   
 2. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  111
  Hey Elisse,
  Hier vindt je een filmpje met wat oefeningen, het 2de filmpje is voral gericht op collé, die streek is nog wat te gevorderd maar het zijn naar mijn ervaring wel goede oefeningen om je vingers te trainen.
  Ik denk dat een uur in het begin sowieso wat te lang gaat zijn, als je nog moet wennen aan de ongemakkelijke houdingen zou je je zo wel eens kunnen blesseren, dus 10min. tot een half uurtje per dag is zeker voldoende.


   
 3. Elisse

  Elisse

  Lid geworden:
  2 jul 2020
  Berichten:
  41
  bedankt ! Meteen geprobeerd , ben namelijk nog erg aan het inkomen met de basis zoals de greep
  Dus hele goede oefening
   
  Satch vindt dit leuk.
 4. Elisse

  Elisse

  Lid geworden:
  2 jul 2020
  Berichten:
  41
  Zijn jullie weer begonnen ? Vandaag weer de eerste les en begonnen met de d snaar toonladder , ik dacht d e fis. ( ik hoop niet dat ik nu iets heel raars zeg )
  Maar ik weet waar ze zitten . Deze moet ik nu thuis oefenen . Thuis had ik veel geoefend met de strijkstok vasthouden volgens de you tube potlood methode “ . Maar mijn leraar wilde toch liever iets anders . Ik moet zeggen , ookal is het wennen en blijft het dus bijschaven begint het wel vertrouwder te voelen . Viool klemmen , daar moest ik ook nog op leren.
  Maar weer vrolijk teruggekomen en blij dat de lessen weer beginnen . hierbij open ik het les seizoen;):)
   
  IdB vindt dit leuk.
 5. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  111
  Ik ben nog even op vakantie dus oefenen zit er niet in. Leuk dat het al wat vertrouwder voelt. Wat het oefenen met de boog greep betreft volg je inderdaad best de richtlijnen van je leerkracht, er durft wel eens wat verschil in zitten, sowieso heb je al verschillende grepen en je leert jezelf zo snel onbewust iets verkeerd aan. Volgens mij is alleen al de strijktechniek iets waar je een leven lang aan kan blijven werken. Er zijn gigantisch veel boeken over geschreven met heel uiteenlopende visies. Nu is het vooral de basis onder de knie krijgen. Ik start terug de 3de week van september en zal verder werken aan de kreutzer etude nr 23 voor mij nogal een uitdaging met vooral aandacht voor snaarwissels, consequent zijn met volume en druk en opletten met de wisselende posities. Mijn leerkracht vindt dat ik te snel vooruit wil en wat meer moet focussen op een zo goed mogelijke uitvoering. Natuurlijk speel ik liever een sonate dan een étude maar helaas heeft ze wel gelijk en merk ik dat ik nog veel baat heb aan de oefeningen dus maar even blijven doorzetten tot ik de techniek voldoende beheers om een volgende stap te zetten.
   
  Elisse vindt dit leuk.
 6. Elisse

  Elisse

  Lid geworden:
  2 jul 2020
  Berichten:
  41
  Nog een fijne vakantie ! Je bent al zo ver gekomen en gehecht aan je instrument , dat kan alleen maar vooruit gaan , leuk vooruitzicht lijkt me dat ! ook om bepaalde stukken te oefenen , ben heel benieuwd hoe je uiteindelijk voelt als je het straks mag uitvoeren
   
  Satch vindt dit leuk.
 7. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  74
  Hier zijn de lessen weer volop bezig. Eind van de week mag ik weer. Vorige week zo'n fijne les gehad. Goede aanwijzingen gehad en het liep ineens lekker, waardoor ik dan ook veel meer durf (en niet gewoon netjes de nootjes speel). Dat heb je gelukkig weleens. Compenseert ook de keren dat het voor geen meter loopt en je je ernstig afvraagt of het ooit nog wat wordt.
   
  Satch vindt dit leuk.
 8. Fabian

  Fabian

  Lid geworden:
  2 aug 2020
  Berichten:
  59
  Sinds ik een iets betere viool heb dan mislukt speelgoed, probeer ik elke dag te oefenen. Dat lukt me gelukkig aardig.
  Ik heb nu eindelijk een schoudersteun gekocht en nu probeer ik een min of meer ontspannen manier te vinden om de viool op mijn schouder te houden.

  Verder probeer ik mezelf af te remmen, want natuurlijk wil ik iets leuks proberen te spelen, maar dat kan niet zonder basis. Dus vandaag ga ik weer open snaren strijken om goed op te letten hoe ik strijk. Ik vind het nog lastig om een gebogen pols te gebruiken. Op de G-snaar gaat dat wel, maar op de E-snaar heb ik mijn pols van de rechterhand recht. Ook moet ik goed opletten dat ik niet met mijn kin en gespannen schouder de viool te stevig vastknijp.

  Voor de voldoening die het geeft, zal ik ook nog lekker de G majeur toonladder oefenen.

  De maatregelen om Coronabesmettingen te verminderen blijven waarschijnlijk nog wel een tijd van kracht, dus wellicht moet ik toch maar een leraar of lerares zoeken voordat de maatregelen weer opgeheven zijn. Ik wilde namelijk eigenlijk wachten totdat de coronacrisis een beetje voorbij zou zijn, maar wie weet hoe lang dat nog kan duren.
   
  Satch vindt dit leuk.
 9. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  111
  Hey Fabian, klinkt goed, ik heb zelf ook een leraar gezocht tijdens de corona crisis en heb nog geen enkele liveles kunnen doen. In het begin had ik wat schrik dat een online les niet veel zou opbrengen, maar dat viel enorm mee. Ik volg nu steeds les via skype en mijn leerkracht slaagt er steeds in om mijn fouten te identificeren. Wanneer ik een stuk onder de knie heb maak ik een opname met video en stuur ik deze door omdat dat toch wat beter de klankkleur weergeeft dan een skypesessie. Ik zou dus zeggen laat je niet afschrikken en ga er gewoon voor!
   
 10. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  74
  Ik ben heel vaak verkouden (helaas), dus de les gaat vaak via de Skype. Ik vind het een prima oplossing en heel werkbaar. Enige nadeel is dat samenspelen niet gaat.
   
 11. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  124
  Ik heb morgen mijn vijfde les :D
  Ik ben nog aan het werken aan Scarborough Fair, het zit bijna zoals ik het wil en denk dat het vrij goed zit nu.
  Nu even pauze van het thuiswerk, ik ga zo meteen nog eens proberen :)

  Dan straks nog wat toonladders oefenen en bekijken waar ik nu mijn vingers moet zetten: nieuwe positie aan het einde van ons 'Spaans stuk'. Moeilijk want ik zit er telkens ver naast en vind die noten maar niet, mijn vingers krijg ik precies zo ver niet uit elkaar.
   
  Satch vindt dit leuk.
 12. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.259
  Homepage:
  Ik krijg een beetje de indruk dat het positiespel niet goed is uitgelegd. Is het duidelijk hoe de systematiek erachter in elkaar zit? Anders krijg je inderdaad dat je absoluut niet meer weet wat je aan het doen bent. Als je dat eenmaal door hebt hoeven de vingers ook niet extreem uit elkaar te staan.
   
 13. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  124
  Wel, ik heb natuurlijk maar 4 lessen gehad, dus nee, dat is me vooralsnog niet duidelijk hoe de systematiek erachter in elkaar zit.
  Over het Spaans stuk: Het hele stuk speel je gewoon , maar de allerlaatste twee noten daarbij moet je op de G-snaar zitten op een andere plaats dan ik gewend ben. Het is dus nog maar de aanloop naar een nieuwe positie. Ik zie nooit eerst de theorie, dat volgt nog wel :)
   
 14. ria

  ria

  Lid geworden:
  21 okt 2011
  Berichten:
  471
  Ik denk dat er miscommunicatie is wat betreft het begrip "positie". Het lijkt me heel ongebruikelijk dat iemand al na 4 lessen in een andere dan de 1e positie leert spelen.
   
 15. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.259
  Homepage:
  Dat ben ik met je eens.
  Ik denk eigenlijk ook dat Beginnertje niet weet wat ze aan het doen is qua positiespel. Probeer dan nog maar eens zuiver te spelen. :(
   
 16. IdB

  IdB |♫♫|♫

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  2.114
  Homepage:
  Of ze bedoelt dat de vingers op een andere plek moeten. Dus bijvoorbeeld lage 2 i.p.v. hoge 2e vinger. En dan gaat het hier niet om positiespel, maar gewoon plaatsing, de positie, van de vingers.
   
 17. ria

  ria

  Lid geworden:
  21 okt 2011
  Berichten:
  471
  Zoiets zal het wel zijn.
   
 18. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  13.259
  Homepage:
  Dat zal het zijn! Is eigenlijk de plaatsing (positie) van de vinger voor de kleine en de grote secunde. Dat verklaart ook waarom het "extreem uit elkaar" genoemd wordt. Dus helemaal geen positiespel!
   
 19. Beginnertje

  Beginnertje

  Lid geworden:
  21 jul 2020
  Berichten:
  124
  Het is voor het eerst dat ik over positiespel hoorde , in dit topic - zeer recent dus - En ik ging er door de reactie van uit dat dit dan de aanzet ervan is wat dat ook mag wezen, voor mij leek dit een nieuwe positie / plek voor mijn vingers want nu moet ik ze dus idd uit elkaar trekken. Maar inderdaad ik bedoelde met de keuze van het woord dus niet positiespel, want daar heb ik geen weet van blijkbaar. :)
   
 20. Satch

  Satch

  Lid geworden:
  24 jan 2019
  Berichten:
  111
  Hey, mss een beetje naast de kwestie, maar naar mijn ervaring worden issues met plaatsing van de vingers vaak veroorzaakt door de houding. Ik heb je nog niet zien spelen, maar mogelijk moet je eens bekijken of je viool voldoende steunt tussen schouder en kin en of de muis van je linker hand voldoende afstand houd van de hals van je viool (dus correcte houding van de pols). Ook kan je letten op de houding en de druk van je duim op de hals, als je deze te krampachtig vasthoud is het vaak moeilijk om je vingers goed te zetten.
   

Deel Deze Pagina