Naxos neemt 200 cd's op van 19de eeuwse vioolcomponisten o.a. Godard

Discussie in 'Beroemde solisten' gestart door Henri Vieuxtemps, 7 mrt 2008.

 1. Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  11 mrt 2008
  Berichten:
  470
  Homepage:
  Dat is een leuk stuk muziek. Ik ken van hem slechts zijn 'Six Grands Caprices'.
   
 2. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  Volgens mij heeft de recensent van Luister zomer 2008, waar onderstaan artikel instond www.strijkersforum.nl gelezen:
  [​IMG]
   
 3. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  Ik heb het 1e vioolconcert van Benjamin Godard op Youtube gezet met de muzieknoten van de solopartij. Niet de versie van Cloe Hanslip, maar en oudere opname van Aaron Rosand. Technisch ziet de solopartij er minder moeilijk uit dan een vioolconcert van Paganini.
  Benjamin Godard was een leerling van Henri Vieuxtemps. Ik kreeg het in 2 gedeeltes op Youtube, maar moest halverwege het 2e deel afkappen.

  Godard, Benjamin 1th violinc. Mvt. 1 + 2begin


  Godard, Benjamin 1th violinc. Mvt. 2end +3+4


  Vinden jullie het een aardig stuk of 2e rangs dat terecht in de vergetelheid is geraakt?
   
 4. Alexander

  Alexander

  Lid geworden:
  11 mrt 2008
  Berichten:
  470
  Homepage:
  Ik vind dat dit concert ten onrechte in de vergetelheid is geraakt. Dat geldt ook voor zijn andere concert. Dit concert is goed gecomponeerd. Het is echt Franse muziek en erg elegant. Vooral dat laatste deel. Je kan horen dat Godard zelf viool speelde en af en toe hoor ik zijn leraar Vieuxtemps in zijn muziek. Dank je wel voor het op YouTube zetten met muziek erbij. :)
   
 5. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  705
  Henri Vieuxtemps,

  Ik heb dit topic met grote interesse gelezen. Wat een prachtig initiatief van Naxos om al dat goud boven water te halen!!! Ik kende het niet en ben het ook nog niet tegengekomen (sta af en toe bij Van Leest ofzo in de Naxos bakken te graaien).

  Kun je wellicht wat vertellen over de stand van zaken van het project. Ook ben ik benieuwd naar eventuele tips van je. Welk vioolconcert bijv. erg de moeite waard is en/of zeer goed uitgevoerd?

  Ik zag op de site van Chloe Hanslip dat zij inmiddels het nodige heeft opgenomen. Prachtige covers overigens (beter dan die gebruikelijke covers van Naxos).

  http://www.chloehanslip.com/music/index.htm
   
 6. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  Op Naxos nieuws staat nieuwe cd's : http://www.naxos.com/newreleases.asp
  Bij het vioolconcours in Hannover vorig jaar was een cd te koop met het 1e en 2e vioolconcert van Joachim van Naxos van de Hannovercompetitie winnaar van 2006. De 2e is al 5 keer opgenomen, de 1e was een wereldopnamepremiere. Ook waren er een paar vioolconcerten van Charles Auguste de Beriot opgenomen. Initiator van het project is Jon Frohnen (ik heb al een tijdje niks van hem gehoord), die ook een website heeft http://www.jonathanfrohnen.com/
  Op zijn website staan de nieuwe Naxos uitgaven met Godard 1,2 Hubay vioolconcerten en Rode-vioolconcerten (bekender van de etuden) en Servais, Saint-Lubin en andere vergeten helden van de ten onrechte in de vergetelheid geraakte vioollitaratuur.

  Ik heb ook de 3 Oskar Rieding vioolconcerten op Youtube gezet, waarvan 1 er net zo populair is als Paganini4 (hoor je nooit in de concertzaal). In 2 maanden al 1600 keer bekeken. Komt ook omdat iedereen die dingen moet studeren als beginner.
  Op het Radio4forum (tot 1 september helaas gesloten) kreeg ik van iemand een melding dat veel geschrapt was, omdat het commercieel te onrendabel zou zijn. Dus zal je het binnenkort met de zoveelste versie van Brahms (gok ik) van Janine Jansen moeten doen, want die haalt makkelijk goud, net als die 2 pianobroertjes.
   
 7. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  705
 8. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.292
  Homepage:
  Slechts 13,5% gerealiseerd: een slechte score!!
   
 9. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  705
  En wat ik ook jammer vind is die lelijke voorkanten. Die cd's van Chloe Hanslip zien er heel professioneel uit. Als je die echter besteld via een site krijg je een nieuwe druk te zien; oftewel, het standaard lelijke voorkantje van Naxos.
  Wist niet dat ik daar zo gevoelig voor was. :/
   
 10. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  705
 11. Hopf

  Hopf ♫ ♪

  Lid geworden:
  10 okt 2005
  Berichten:
  1.078
  Elman,

  Daarmee zijn de werken van de Sarasate voor viool en orkest door Tianwa Yang allemaal opgenomen. Er komt overigens nog een vierde CD met werken van de Sarasate voor viool en piano. De eerste keer dat ik van Tianwa Yang hoorde was toen ik een CD met de door haar gespeelde caprices van Paganini in handen kreeg. Gelet op haar leeftijd op dat moment, 13 jaar, van een verbijsterende virtuositeit.
  Die virtuositeit is er in de Sarasate nog steeds, zij het nu muzikaler en wat minder 'mechanisch'. Ik weet zo gauw geen beter woord.

  Die laatste CD in de de Sarasate serie zal er wel komen, want de opnames zijn al achter de rug. Ik begin echter te vrezen dat de integrale uitgave van de vioolwerken van Heinrich Wilhelm Ernst door Sherban Lupu op Toccata Classics, het niet gaat halen. Van de geplande zes of zeven CD's zijn er nu drie verschenen en er is nog geen teken van een vierde. En er is in dit verband nog een bijkomend probleem. Het angstaanjagende meesterschap dat bleek zijn Wieniawski/Ernst opnames op de 'Violon diabolique' CD uit 1990, begint namelijk wat slijtage te vertonen. En dat is nou uitgerekend in dit soort muziek rampzalig.

  Ronald
   
 12. Henri Vieuxtemps

  Henri Vieuxtemps ♫ ♪

  Lid geworden:
  5 mrt 2008
  Berichten:
  767
  Er is intussen een cd opgenomen door Naxos met muziek van Emile Sauret:
  http://www.muziekweb.nl/Link/CBX3158/Music-for-violin-and-piano?WorkID=U00001850659
  http://www.jpc.de/jpcng/classic/det...1920-Werke-f%FCr-Violine-Klavier/hnum/4925577
  [​IMG]
  [​IMG]
  Opus 40 Farfalla was al eerder opgenomen door Maud Powell.( http://www.muziekweb.nl/Link/CBX217...904-1917-recordings-vol-4?WorkID=U00000650424 )
  Maar door deze cd, Youtube waarop hij een paar keer staat
  http://www.youtube.com/results?search_query=emile sauret
  bijvoorbeeld Scherzo Fantastique Opus 9

  Of de razendsnelle opus 23
  ,Wikipedia http://nl.wikipedia.org/wiki/Émile_Sauret
  en IMSLP/Petrucci http://imslp.org/wiki/Category:Sauret,_Émile met 21 werken, die je gratis op je computer kan zetten of kan uitprinten, met onder andere zijn gratis neer te laden (down te loaden) vioolconcert opus 26 met pianopartij die helaas niet helemaal compleet is (Opus 40 Farfalla staat er ook op), komt zo'n vergeten componist weer helemaal tot leven.
  De volgende stap is een iets van hem bij een concours verplicht te laten uitvoeren in de 1e of 2e ronde of in de concertzaal te horen bij een recital.
   
  Laatst bewerkt: 14 mrt 2016
 13. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  705
  Hoe staat het met deze serie? Ik zie dat Tianwa Yang de complete werken van de Sarasate inmiddels heeft opgenomen. Prachtig trouwens.
   
 14. Elman

  Elman ♫ ♪

  Lid geworden:
  4 sep 2007
  Berichten:
  705
  Op youtube kwam ik een promofilmpje tegen van muziekuitgeverij die een bladmuziek app heeft ontwikkeld. Violist Friedemann Eichhorn wordt in de promo geïnterviewd. Ik dacht: mooie toon heeft hij. Google leert mij dat hij in deze Naxos serie concerte van Rode op heeft genomen (11 en 12 missen nog volgens mij).

  Ik moet zeggen: prima muziek, heel goede uitvoeringen. Een absolute aanrader!

  [​IMG]
   

Deel Deze Pagina