Newbie op het forum - opgegeven voor vioolles

Discussie in 'Viool' gestart door Hennetje, 6 sep 2018.

 1. Hopf

  Hopf ♫ ♪

  Lid geworden:
  10 okt 2005
  Berichten:
  854
  Dat is ook de enige benadering die ik in mijn leven heb aangetroffen. In de langzame delen van de pianoconcerten van Mendelssohn hebben orkestleden soms meer dan zeventig maten rust. Ik vraag me af hoe je de notatie daarvan met blokjes of streepjes moet oplossen.

  Overigens is het werken met een dikke balk en -bijvoorbeeld- zeventig maten rust ook wat problematisch, want bij 1-2-3,2-2-3, 3-2-3, 4-2-3 enzovoorts valt een mens ook in slaap. Dus meestal wordt op het muzikale geheugen vertrouwd. Of een dirigent die tijdig een inzet aangeeft. Die dirigent heeft namelijk ook niets te doen, want hij/zij 'gaat' niet over het spel van de solist.
   
 2. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.415
  Homepage:
  Inzetten van een orkestlid of instrumentgroep na 40 maten rust bijvoorbeeld lijkt mij ook het meest safe als de dirigent het seintje geeft. Een groep moet dan ook gelijk inzetten. Je kunt natuurlijk wel leren vanaf een bepaald herkenningspunt (riedeltje van dwarsfluit bijvoorbeeld) dat een paar maten voor jouw inzet is, door te tellen tot je inzet. Hoe gaat dat bij de orkesten waar sommigen van ons in spelen te werk?
   
 3. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.415
  Homepage:
  Ooit waren er van de beroepsvereniging van strijkinstrumenten docenten richtlijnen voor prijzen van lessen. Zoiets mag natuurlijk niet meer van de mededingingsautoriteit, dus dan krijg je inderdaad een enorme spreiding.
  In Wageningen zie ik een leraar in 2017 melden dat hij voor een uur vioolles voor een volwassene in 2017 40 euro vraagt. De celloleraar daar vraagt voor wie wekelijks een halfuur les krijgt, per maand 68 euro. Deze prijzen gelden voor volwassenen.
  Bij celloles kan men tussentijds opzeggen met een opzegtermijn van 3 maanden, tenzij men lessen moet staken wegens ernstige ziekte, verhuizing of stage (in Wageningen gaan studenten voor stage nogal eens naar het buitenland).

  Misschien is die docent die 65,- euro vraagt wel heel bijzonder goed, bereidt die docent succesvol mensen op voor toelating conservatorium en heeft hij daarin iets extra's. Misschien is het wel de manier van die docent om met dat extra hoge tarief ook supegemotiveerde leerlingen te krijgen die voor die prijs het uiterste van zichzelf vragen en die dan ook het uiterste van de docent vragen op didactisch en kunstzinnig gebied.
   
 4. Hennetje

  Hennetje

  Lid geworden:
  6 sep 2018
  Berichten:
  148
  Ik ben hier een tijdje niet meer geweest. Excuses.
  Mijn moeder is vorige week overleden. Veel te jong, nog maar 63 jaar. Gister heb ik sinds heel lang mijn viool weer gepakt. De tranen biggelden over mijn wangen (*), want mijn moeder vond het zo geweldig dat ik viool leerde spelen (ze las ook altijd mee, hier.) Ze hield zelf ook erg veel van muziek, wat bij haar uitvaart afgelopen dinsdag ook goed te merken was.

  Vanaf nu kom ik weer gezellig meelezen en reageren.

  (*) En ook omdat het zo bereslecht was. Grinnik.
   
  Laatst bewerkt: 8 mrt 2019
 5. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.197
  Homepage:
  Och meid, wat erg. Gecondoleerd.
   
  Hennetje vindt dit leuk.
 6. IdB

  IdB ♫ ♪

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  1.774
  Homepage:
  Wat een naar bericht over je moeder. Heel veel sterkte!
  Maar fijn dat je er weer bent.
   
  Hennetje vindt dit leuk.
 7. ria

  ria

  Lid geworden:
  21 okt 2011
  Berichten:
  423
  Gecondoleerd. Dat zal niet makkelijk voor je zijn, ik wens je heel veel sterkte. En muziek kan heel veel troost geven.
   
  Hennetje vindt dit leuk.
 8. Hennetje

  Hennetje

  Lid geworden:
  6 sep 2018
  Berichten:
  148
  @Oosterhof Vioolbouw @IdB @ria Dankjewel, jongens. Erg lief.
  Maandag begint het 'echte' leven weer, inclusief vioolles. En dan moeten we er maar weer tegenaan, hè.
   
 9. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.415
  Homepage:
  Wat intens verdrietig voor je! Inderdaad veel te jong! Heel veel sterkte voor je.
  Met de muziek draag je misschien je moeder een beetje met je mee. Zoiets heb ik ervaren met de dood van mijn ouders, van wie mijn vader nog heeft meegemaakt dat ik cello ging leren spelen. Van alle vorderingen en samenspeel geniet ik zelf, maar weet dat er nog ergens nog meer meegenieten.
   
 10. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  201
  Oooh Hennetje ! Ik had al het gevoel dat er iets helemaal niet goed was bij je. Wat een verdriet. Een hele dikke knuffel van mij.
   
 11. Hennetje

  Hennetje

  Lid geworden:
  6 sep 2018
  Berichten:
  148
  Dat probeer ik ook een beetje zo te zien, @Marcelita. Ze vond het zo leuk dat ik dit ging doen en was (ik citeer) 'mijn grootste fan'. Gisteravond weer mijn eerste les gehad (was mijn derde les nog maar in verband met alle beslommeringen) en waar ik voorheen voordat ik in de auto stapte haar altijd even liet weten hoe mijn les was gegaan, ben ik nu gelijk weggereden. Het gemis is groot.

  Dank voor je bemoedigende woorden!
   
 12. Hennetje

  Hennetje

  Lid geworden:
  6 sep 2018
  Berichten:
  148
  @rise Da's lief van je, meissie.
  Dankjewel.

  Hoe gaat het met jouw lessen?
   
 13. rise

  rise

  Lid geworden:
  27 sep 2018
  Berichten:
  201
  Mijn lessen staan/stonden ook even op een laag pitje door omstandigheden. Dus ik ga nu binnenkort de draad ook weer oppakken. Dus wel lopen waarschijnlijk nog wel een beetje gelijk.
  Je les gisteren was vast wel emotioneel en vreemd. Ik vind het super dapper dat je het al weer oppakt. En je grootste fan .... ze kijkt en luistert gewoon nog met je mee hoor ! Dat weet ik zeker.
   

Deel Deze Pagina