Op welke leeftijd starten met viool(cello)

Discussie in 'Cello' gestart door Karane, 2 feb 2019.

 1. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.760
  Homepage:
  Nikin vindt dit leuk.
 2. Nikin

  Nikin

  Lid geworden:
  24 aug 2015
  Berichten:
  480
  Het klinkt wel heel leuk, maar ze spelen het weekend ervoor en erna ook al, dus wordt het misschien een beetje veel. Het cello8tet is erg leuk, daar zijn we weleens geweest. Misschien toch ook wel voor het zoontje van Karane. Ik denk dat onze jongste een jaar of 6 was toen wij gingen en die heeft er wel van genoten.

  Op 9 april hebben ze ook wat leuks. Het Ciconia Consort komt dan in Nijmegen in de Vereeniging spelen en vooraf krijgt een aantal kinderen van RJOC Corrente, waaronder mijn dochter, een masterclass van musici van het Ciconia Consort. Daarna gaat Corrente met een aantal leden van het Ciconia Consort repeteren en 's avonds mogen ze in het voorprogramma spelen en daarna naar het concert van Ciconia. Dus als je dan nog niks hebt, is het misschien wel leuk om te komen luisteren. De masterclass en het voorprogramma zijn gratis toegankelijk, voor het concert moet uiteraard wel betaald worden.
   
 3. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  34
  Klinkt leuk, helaas beiden voor ons niet echt in de buurt, we wonen een beetje in een uithoek. Ik houd het wel in gedachten: altijd leuk dit soort tips!
   
 4. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  34
  Nikin, bedankt voor je reactie ook. Helaas voelt mijn zoon niets voor blokfluit of piano, anders was dat zeker een optie geweest. Piano staat sowiewo thuis, is ook weleens handig voor het overzicht met halve en hele toonafstanden.

  Leuk dat je kinderen allevier spelen: hier hebben de oudste twee helemaal niets met muziek(les). Samenspelen is inderdaad wel een groot voordeel. Ik merkt ook in het begin bij dochter, toen ze net op viool begonnen was, dat het oefenen veel makkelijker ging als ik meespeelde op de piano, gewoon omdat het dan leuker/mooier klinkt.

  In eerste instantie ga ik voor privéles. Mijn dochter had les samen met een leeftijdsgenootje, maar de niveaus begonnen al snel uit elkaar te lopen en achteraf gezien hebben ze de meiden te lang bij elkaar gelaten. Dochter is na onze verhuizing met privéles begonnen en heeft zo ongelooflijk veel progressie gemaakt nu ze eindelijk de wat moeilijkere stukken mag spelen (haar vorige lerares vond dat ze dat helemaal nog niet kon).
   
 5. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.760
  Homepage:
  Snap ik best, het is niet echt even een dagtochtje als je zo uit de buurt woont. Het is dan eigenlijk alleen goed te doen als je het kunt combineren met nog een leuk bezoekje aan vrienden/familie waar je kunt logeren. Dat je dus twee vliegen in één klap vangt.

  Ik begrijp je goed, je wilt je kinderen natuurlijk ook niet overvoeren. Dat "he bah, alweer.."moet je niet hebben!
   
 6. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  34
  Afspraak voor proefles cello staat voor in maart! Ik ben benieuwd.
   
  Deanone vindt dit leuk.
 7. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  34
  Dit topic hoort nu eigenlijk onder cello thuis, want zoon heeft vorige week een eerste proefles cello gehad. Hij wist van te voren niet zo goed wat hij er van moest verwachten, maar hij was zeer enthousiast na afloop en wou zeker nog een keer. Ik ben benieuwd hoe het zich gaat ontwikkelen, maar tot nu toe vindt hij het erg interessant. Vanmorgen zag ik op school tijdens het vrij tekenen al een notenbalk met noten verschijnen (ADGC) . Volgende les mag hij voor het eerst met stok beginnen.
   
  Deanone en Marcelita vinden dit leuk.
 8. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.760
  Homepage:
  Wel een goed teken dat hij er al zo mee bezig is dat dat bij vrij tekenen terug te zien is!
   
 9. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  34
  Het gaat nog steeds goed met zoon en de celloles. Het blijft natuurlijk een enorm bewegelijk en snel afgeleid jongetje, maar de docente weet bij hem de juiste snaar te raken. Houding en vooral het vasthouden van de stok blijven lastig en dat vindt zoon het minst leuk (maar wel heel belangrijk natuurlijk!). Notenleer vindt hij wel heel interessant en pikt hij snel op.
  En hij hoort heel goed of een toon zuiver is, dan wel te hoog of laag.

  Qua vooruitgang weet ik niet zo gaat wat ik moet verwachten van een nog vrij jong kind, maar tot nu toe heeft hij lol en ben ik heel tevreden.
   
  Marcelita en IdB vinden dit leuk.
 10. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.760
  Homepage:
  Fijn dat je een goede docente hebt gevonden die met hem raad weet. En natuurlijk heel mooi dat je zoon zo'n goed gehoor heeft, want anders is een strijkinstrument niet zo'n goede keuze.
  Er lol in hebben is natuurlijk het allerbelangrijkst, ook voor het boeken van vooruitgang, en dat heeft hij gelukkig!
  En gelukkig heeft hij ook een moeder die haar kind de tijd gunt, in plaats van hijgend succes najagen!
   
 11. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  34
  Even nog een kleine update. Het gaat eigenlijk best goed met de celloles van zoon (nu een maand of 3 bezig). Binnenkort krijgt hij zijn vuurdoop en mag hij meespelen met een aantal anderen (ondermeer zijn zus). Correct vasthouden van de stok vindt hij nog heel lastig (maar gaat wel beter), maar het begint steeds beter te klinken, dat valt mij helemaal niet tegen.
   
  IdB en Marcelita vinden dit leuk.
 12. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.760
  Homepage:
  Merk je misschien ook al wat verschil bij hem in beweeglijkheid en snel afgeleid zijn tussen nu en voordat hij begon met cello?
   
 13. IdB

  IdB ♫ ♪

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  1.956
  Homepage:
  Ja, wilde ik ook al vragen!
   
 14. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  34
  Leuke vraag. Ik vind het lastig om te beantwoorden, ik merk wel dat hij graag naar de lessen gaat en het hem daar ook lukt om 45 min stil te zitten met zijn voeten plat op de grond. Een prestatie op zich!
  Sommige dingen oefenen (houding) vindt hij echt heel lastig en stom, maar hij doet het wel en merkt nu ook dat het beter gaat. Hij is, ook tijdens de lessen, nog enorm snel afgeleid, maar soms gaat het ook ineens goed. Pas een les echt heel geconcentreerd en goed gespeeld. Dat vond ik echt knap van hem.
   
  IdB en Marcelita vinden dit leuk.
 15. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.760
  Homepage:
  Dat is best goed nieuws, dat hij drie kwartier stil heeft kunnen zitten met zijn voeten plat op de grond!
  Ook andere signalen als de les die hij pas heel geconcentreerd en goed heeft gespeeld stemmen hoopvol.
  Thuis de goede houding oefenen vinden wel meer kinderen stomvervelend! Misschien zijn complimenten op de les al motiverend genoeg om het dan toch maar thuis te oefenen met de nodige mentale ondersteuning van een ouder.
  Heel belangrijk is dat hij ook graag naar de lessen gaat!

  Aandacht vasthouden en stilzitten is ook ahw een soort spier die getrained moet worden en dan zou het op termijn ook kunnen blijken dat hij ook op andere momenten stil kan zitten. Het heeft tijd nodig. Ik ben benieuwd, hoor graag hoe het verder gaat.
   
  Karane vindt dit leuk.
 16. IdB

  IdB ♫ ♪

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  1.956
  Homepage:
  Gaaf! En wat Marcelita zegt is helemaal waar, hij leert dingen waar hij ook op andere momenten profijt van gaat hebben.
   
  JanHut en Karane vinden dit leuk.
 17. Karane

  Karane

  Lid geworden:
  2 feb 2019
  Berichten:
  34
  Het gaat zo hard: komende week alweer de laatste les voor de zomervakantie! Zoon vindt het nog steeds heel leuk. De techniek (stokhouding, recht strijken) is hard werken voor hem, maar de vingerzettingen pakt hij volgens mij (voor zover ik dat kan zien als cello-leek) heel makkelijk op. Eens kijken of ik hem aan het oefenen kan houden in de zomervakantie, dat is bij viooldochter weleens lastig, zo zonder lessen. Na de zomer mag hij ook mee gaan spelen in het orkest, dus dat is een leuke stimulans voor hem (het koekje in de pauze spreekt hem ook erg aan).
   
 18. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.760
  Homepage:
  Wat leuk om te horen!Kinderen laten oefenen in de vakantie is voor ons ouders een grote uitdaging. Kinderen willen ook weleens vakantie van verplichtingen. Misschien wil hij in de vakantie wel lekker cellospelen, dat maakt het dan makkelijk om te stimuleren te oefenen. Maar als we het al te streng aanpakken met dat oefenen, bereiken we misschien het tegendeel van wat we beogen. Als het niet lukt het een beetje speels aan te pakken in de vakantie, dan maar hopen dat-ie het in september weer gauw goed oppakt. Waarschijnlijk is er al wat 'blijven hangen'.
   
 19. IdB

  IdB ♫ ♪

  Lid geworden:
  23 apr 2012
  Berichten:
  1.956
  Homepage:
  Hihi, wij hebben aan het eind van de vakantie, laatste week, een vioolkampje ma t/m wo, do hebben ze vrij, vrijdag optreden in de Efteling. Alle kinderen spelen tijdens het kampje samen, in groepjes, kwarteltjes en anderszins. Ingedeeld op eigen niveau. Sommige kinderen hebben een eigen 'challenge', voor het eerst bijvoorbeeld spelen op altviool (en ook die sleutel lezen) en een paar kinderen spelen ook gitaar erbij.
  Femke heeft het druk. Speelt alles mee en voert ook de 2e violen aan. En wilde daarnaast de gitaarchallenge...
  Die woensdag is dan optreden voor de ouders.

  Voor de kleinsten die wat minder mee kunnen doen is er het Eftelingconcert waar ze altijd liedjes mee kunnen spelen. Alle kids zijn nu dus aan het oefenen........

  Op het kampje zelf krijgen de kids ook nog eens theorieles, 3 juffen dit jaar, 3 niveaus. Dus geen tijd voor leukepeuken, hard werken. En als de kinderen examen willen doen, dan zijn ze ook daarvoor in de vakantie al aan het leren....
   
  Marcelita vindt dit leuk.
 20. Marcelita

  Marcelita |♫♫|♫♫|♫♫|

  Lid geworden:
  6 jan 2014
  Berichten:
  5.760
  Homepage:
  Dat heet WERKKAMP voor die arme schapen:D:cool:;)
   
  IdB vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina