Zoekplaatje No.7

Discussie in 'Overig' gestart door Oosterhof Vioolbouw, 28 jan 2007.

 1. remi

  remi ♫ ♪

  Lid geworden:
  11 mei 2004
  Berichten:
  1.718
  Frits,

  Het op een dergelijke manier uithollen van een hals moet deze wel verzwakken. Of het helemaal waar is dat een buis een grotere sterkte heeft als een staf weet ik niet en ik heb de mogelijkheid helaas niet dit te testen.
  Wat ik wel weet is dat een staf langzaam verbuigt, doorbuigt en een buis eerst deels buigt en dan meestal knikt.

  Het kanaaltje op de foto die ik heb geplaatst lijkt mij of voor wat gewichtbesparing of als hulpkanaaltje (om water in te brengen en zodoende de toets makkelijk los te krijgen).
  Aan de andere kant komt dan snel de vraag, hoe vaak in het leven van een viool wordt de toets vernieuwd of vervangen. Als je een zeer beroemde viool bent uit zestien-, of zeventien-toen. En je wordt bijna dag en nacht zeer intensief bespeeld dan denk ik wel eens in de tien jaar, vijftien jaar of is het nog langer?

  Oh ja, je hebt het in je reactie over een holle buis, bij metaal, en daar ga ik even vanuit is de structuur van het materiaal natuurlijk heel anders als dat van wat hout.
  Koper, Aluminium, IJzer en zo zijn elementen van een groep, legeringen als messing en brons hebben ook een veel compactere structuur als hout. Hout bestaat uit duizenden, miljoenen atomen die op hun beurt weer moleculen vormen, zeer complexe moleculen. Ik denk niet dat ik het jouw hoef te vertellen dat de intermoleculaire aantrekkingskracht anders is als de interatomaire aantrekkingskracht, was geloof ik iets met de “van der Waalskrachten”.
  Vandaar mijn redenatie dat de dunne wand van de HALVE buis gewoonweg zwak moet zijn, het kan haast niet anders.

  Zo als ik al aan gaf in een eerdere reactie zou ik de hals volproppen met diamanten (smokkelen), ik kan echt geen andere reden bedenken om een hals zo diep uit te hollen, doe je dit bij de toets ook dan heb je natuurlijk nog meer ruimte. Het is namelijk ook opvallend dat de hals aan beide kanten is afgesloten, dat er geen opening onder de toets hoeft te zijn en er spraken kan zijn van een gesloten compartiment in de hals.

  Ik denk dat je voor een ton aan diamanten in de hals kunt stoppen, geen douane denkt er aan om een viool even door de röndgenscanner te halen, handbagage, heen hond (drugshond) die het ruikt, geen op explosieve getrainde hondenneus die iets merkt. Als je een beetje voorzichtig bent kun je er gewoon op spelen.

  Per keer een ton (100.000 euro) aan diamanten mee op reis voor de verkoop lijkt me niet verkeert.

  Bouw technisch lijkt het mij ook totale onzin om de hals uit te hollen, (het heeft invloed op de klank), maar waarom worden dan niet alle halzen uitgehold?

  Inmiddels dus weer een levendige discussie over een heel eenvoudig onderwerp.

  Proficiat Frits,

  Ik ben benieuwd wat zoekplaatje No.: 8 gaat brengen, kom ik op een idee of jij, wat gaat het worden?


  Remi
   
 2. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.292
  Homepage:
  Hoewel ik niet denk dat de massabesparing iets te maken heeft met smokkelwaar wil ik je de vraag voorleggen: wachten we nog op een reactie van Bert om te horen of die nog een andere verklaring heeft of zullen we zoekplaatje No. 7 maar laten voor wat het is?
   
 3. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.292
  Homepage:
  Omdat Bert niets van zich laat horen, moet ik het zelf maar weer oppakken: ik heb een fotootje weten te achterhalen waarvan de toets van een altviool vervangen moest worden. Toen de toets verwijderd was zag het er als onderstaand uit:

  [​IMG]


  Te zien is dat er een scheur is ontstaan over een gedeelte van de hals. Mijn bewering hier eerder in een van de posts, dat een holle buis sterker is gaat wel op, alleen hebben we hier niet te maken met een buis maar met een halve buis, dat wil zeggen in de lengte gehalveerd en die zal daarom minder sterk zijn getuige ook de scheur.

  In onderstaand plaatje een uitvergroting van de scheur:


  [​IMG]  Wat is de beste remedie om scheurvorming tevoorkomen?
  De holte opvullen waarna de nieuwe toets weer geplaatst kan worden:

  [​IMG]


  Ook Liuwe kan en mag ervaren, dat deze 'Zoekplaatjes' wel iets meer beogen te zijn, dan alleen maar raden wat het is. Ook al heb je geen specialistische bouwervaring, het maakt niets uit en staat een reactie niet in de weg.
   
 4. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.928
  Homepage:
  Aan de zoekplaatjes doe ik niet mee Frits!
   
 5. liuwe

  liuwe liuwe van der meer

  Lid geworden:
  26 aug 2005
  Berichten:
  1.481
  Ik wil best reageren, maar mijn bijdrage is weer verdwenen doordat er onverhoopt weer een "fout" zou zijn opgetreden. Ik word er stapelgek van. (k)
   
 6. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.292
  Homepage:
  Heb je al eens een PM-metje gezonden naar de webmaster JeePee?

  Misschien dat 'ie er een keer ontvankelijk voor wordt? Hij zou er eens weer een keer de bezem door moeten halen en de hele boel weer tip-top in orde moeten maken.
  Hij zal wel zeggen dat hij er geen tijd voor heeft, let maar op.

  Maar ik vond je reply wel ter zake doende: STAPELgek!! En...het heeft met vioolbouw te maken en dat was toch de vereiste bij de serie "Zoekplaatjes"?
   
 7. BertBoonVioolbouw

  BertBoonVioolbouw |♫♫|♫

  Lid geworden:
  25 mrt 2003
  Berichten:
  4.928
  Homepage:
  De fouten onstaan bij mij nog wel eens nadat je pauzeert tijdens het iintikken van een bericht, b.v. omdat je de telefoon moet opnemen. Wanneer je een langer bericht hebt kun je in dat geval beter eerst een kopie maken of de tekst eerst in een tekstverwerker (Open Office is gratis van het net te plukken en doet niet onder voor M$Word) te maken en die later in het tekstveld te kopiëren. Ik denk dat de problemen zitten ingebakken in de forumsoftware die hier wordt gebruikt en het is de vraag of JP er iets aan kan doen, maar die vraag kan hij wellicht zelf beter beantwoorden.
   
 8. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.292
  Homepage:
  Het vakje "Ingelogd blijven" aanvinken wil nog wel eens helpen tenminste, dat is mijn ervaring.
   
 9. remi

  remi ♫ ♪

  Lid geworden:
  11 mei 2004
  Berichten:
  1.718
  Gewoon je reactie eerst in word of zo intypen en via copy en paste op het forum plaatsen. Dan even geduld en je krijgt een melding dat je reactie is geplaatst.

  Remi
   
 10. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.292
  Homepage:
  Een uitroepteken zegt meer dan duizend woorden.

  In ieder geval weet ik, dat we van jou geen reactie mogen verwachten omtrent dit item en dat is wel goed om te weten. Want wanneer de verwachtingen te hoog zijn valt het vaak zo tegen.
  Nu kan het alleen nog maar meevallen (mocht je tòch nog een keer willen reageren).
   

Deel Deze Pagina