Spel is steeds vals

Discussie in 'Viool' gestart door Hond29, 14 aug 2017.

 1. JanHut

  JanHut ♫ ♪

  Lid geworden:
  27 aug 2013
  Berichten:
  1.251
  Atonaal, dat zou een hoofdstuk apart zijn (niet onder dit topic). Bij atonale muziek wordt haartje zuiver gespeeld, maar niet binnen de gebruikelijke toonladders.
   
 2. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.405
  Homepage:
  Maar ook al zou er niet 'haartje zuiver gespeeld' worden, je hoort het toch niet waardoor het bewijs nogal vaag wordt.
   
 3. JanHut

  JanHut ♫ ♪

  Lid geworden:
  27 aug 2013
  Berichten:
  1.251
  Nou, menig luisteraar zal het wel horen als atonaal niet zuiver gespeeld wordt. Ter vergelijk: de pianist (aangenomen dat de piano goed gestemd is) heeft allemaal kloppende tonen bij atonaal. Alleen niet 8 in een ladder, maar 12 en dan ook nog zonder herkenbare grondtoon. De geoefende luisteraar zal ws horen als de strijker de 12 tonen niet 'kloppend' gebruikt, maar er ietsje teveel boven of onder gaat zitten.
  Klopt dit?
   
 4. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  12.405
  Homepage:
  De piano is in dit verband niet zo'n goed voorbeeld want die wordt zwevend gestemd.
  Atonaliteit: Wikipedia 'spreekt' zelfs over 'geluidscollages', hetgeen beter weergeeft wat de luisteraar verwachten mag.
   
 5. Hopf

  Hopf ♫ ♪

  Lid geworden:
  10 okt 2005
  Berichten:
  894
  Wellicht zie ik iets over het hoofd, maar tonen (frequenties) in zowel tonale als atonale muziek verschillen onderling niet. Dus klinkt een 'zwevende' Cis1 (Des1) op de piano hetzelfde in zowel tonale als atonale muziek. En een niet-zwevende Cis1 bij strijkers ook.

  Wat wel anders 'klinkt' is bij het gebruik van andersoortige technieken zoals kwarttonen en het 31-toonsysteem, ooit ontwikkeld door Christiaan Huygens. Bij mijn weten heeft Henk Badings het laatstgenoemde toonsysteem nog wel gehanteerd in sommige composities. Overigens kun je nog verder gaan zoals in de composities (en instrumenten) van Alois Hába. Maar je eindigt dan wel met uitermate omvangrijke toetsenborden :confused:
   
 6. Huub M. Bogaers

  Huub M. Bogaers ♫ ♪

  Lid geworden:
  3 nov 2015
  Berichten:
  517
  Dat is het voordeel van één toets op je instrument boven toetsenborden: je kunt op een strijkinstrument alle intonaties op één toets verwezenlijken. En dan geldt niet Cis = Des. En cis is ook niet gelijk als je in A groot speelt (cis is de terts op de tonica) of in D majeur of zelfs d harmonisch mineur.... (cis is leidtoon naar de tonica) daarnaast heb je natuurlijk ook nog andere toonsystemen. Maar piano is een instrument met afgeronde intonaties, en er zijn allerlei manieren om de intonaties af te ronden.
   

Deel Deze Pagina