het overlakken van een viool

Discussie in 'Viool' gestart door Beethoven, 17 nov 2006.

 1. remi

  remi ♫ ♪

  Lid geworden:
  11 mei 2004
  Berichten:
  1.726
  Morgen, 14-12 kan ik wat meer melden.

  Op dit ogenblik staat een stukje proef lakwerk te drogen voor de UV-A bron.

  Remi
   
 2. Beethoven

  Beethoven Rob Penning †

  Lid geworden:
  31 dec 2006
  Berichten:
  398
  we wachten rustig af.

  Rob
   
 3. remi

  remi ♫ ♪

  Lid geworden:
  11 mei 2004
  Berichten:
  1.726
  Terwijl ik dit zit te typen denk ik aan Frits, denk aan Frits en hoe hij hierop zou reageren, kunnen reageren.

  Tja het (Over)lakken van een viool.

  Natuurlijk had ik weer eens niet bijgehouden wat er precies in de lak zit en op welke manier deze bereid is.

  Ja, natuurlik twee potjes met een brouwsel op basis van lijnolie. Een lakrecept waarvan ik natuurlijk niet meer weet wat er precies in zit.
  Terug gevonden in de kelderbox. Twee blikken, de een met inmiddels een vlies op de lak de ander zonder een vlies, maar beide op basis van lijnolie en dat ruik je.
  Nog een ander potje gevonden met een krabbeltje er op, iets in de trant van “op alcoholbasis, veel schellak en hars – probeersel als vloeibaar politoer”

  Heel lief natuurlijk als je dan ook nog eens gaat proberen om een stukje proefhout te gaan lakken. En kijken wat het resultaat is met de UV lamp.

  Gelukkig hebben we er wel wat bij geleerd en ik begin te notuleren.

  We schrijven:

  13 december 2006

  Proeflakken met de in de kelderbox “gevonden” lak.
  Verder te noemen #1, #2 en #3.
  #1 is op olie basis en heeft geen vlies op de lak toen ik het blik openmaakte.
  #2 is ook op olie basis maar heeft een duidelijk vlies (met pareltjes er op),
  #3 is het probeersel op basis van alcohol en veel schellak.

  Om de lak te proberen neem ik een stuk essen multiplex wat ik eerst schuur en vervolgens goed stofvrij maak. Voor het opbrengen van de drie lak soorten gebruik ik voor iedere soort een eigen kwast zodat er geen kruisbestuiving kan ontstaan. En de lakken elkaar kunnen beïnvloeden.

  Als eerste resultaat mag in noteren dat de spirituslak enorm snel droog slaat en als eerste afvalt, ook is hij te dun, bijna waterig.
  De lak #1 (zonder vlies) is makkelijk op te brengen, slaat een klein beetje weg op het blanke hout maar blijft vloeibaar en zichtbaar.
  De lak #2 (met vlies) is vrij dik en stroperig laat zich wel mooi opbrengen en blijft aan het oppervlak.

  Na twee keer een uur onder de UV lamp en voor de rest (als ik niet thuis ben) gewoon drogen voor het raam kan ik voorzichtig gaan voelen of er nog tack in de lak aanwezig is.
  De spirit is natuurlijk allang droog, die heeft mijn interesse ook niet.
  De keuze van gisteravond de #2 (met vel) is omgeslagen in een teleurstelling, ook nu op de lak voelbaar een parelstructuur, bobbeltjes en hobbeltjes. En dat terwijl de lak #1 (zonder vel) wel een beetje in het hout is getrokken maar wel droger is geworden zonder te parelen, zijdeachtig aan voelt.
  De lak moet nog verder uitharden (polymeren) maar het potje #1 dat ik vanmorgen weer inde kelderbox heb gezet gaat gewoon weer mee nar boven voor de volgende laklaag.

  Oh ja het schoonmaken van de kwasten natuurlijk met terpentijn.

  En Frits zal wel iets denken van tjonge, jonge wat loop je te modderen.

  Toch wil ik graag doorgaan met ik denk op het ogenblik lak #1 maar daar zijn meerdere laklagen voor nodig en meet testen.
  Vanaf nu met verslag legging en niet langer op de bonnefooi.

  Recept volgen en notuleren,bij houden en notuleren, bijhouden wat de resultaten zijn. En ga zo maar door.

  Weer wat geleerd.

  Ik wilde jullie dit niet onthouden, blijft kijken en volgen, er komt meer.

  Nu eerst naar de kelderbox om het blik lak te halen.


  Remi
   
 4. Beethoven

  Beethoven Rob Penning †

  Lid geworden:
  31 dec 2006
  Berichten:
  398
  Remi,

  Ik heb gelezen wat je gedaan hebt. Ik ga dit eerst even drie keer lezen en ik ga kijken of ik er iets over kan zeggen. Het zou best kunnen dat ik ( nog ) niet weet hoe te beginnen. Daar moet ik zelf nog even aan wennen.

  Rob.
   
 5. Beethoven

  Beethoven Rob Penning †

  Lid geworden:
  31 dec 2006
  Berichten:
  398
  Hoi Remi,

  Ik heb er even over na moeten denken en ik vind dat je goed bezig bent nu. Je gaat alles opschrijven en dat is een goed begin. Dat moet je langzaam uit laten groeien en er mee doorgaan en er een gewoonte van proberen te maken.

  Een gave hoor als mensen meteen kunnen reageren. Ik kan dat nog niet en denk over alles na, misschien kom ik ook ooit zover.
  Mocht dat niet gaan lukken dan val ik terug op deze manier want die werkt ook denk ik.

  Rob

  Kleine aanvulling hier op :

  Er zullen waarschijnlijk nieuwe vragen komen en daar moet je ook op dezelfde manier mee om gaan. Eerst vragen zodat je de nodige kennis in huis hebt. Dan gaan kijken wat je prettig vind en dan gaan voor wat op dat moment het beste is voor je. Dan kun je natuurlijk aangeven dat je een beslissing hebt genomen en dan opnieuw gaan vragen hoe dat moet en leer je weer wat. Misschien legt dit ook een basis om later eens te gaan proberen een hele viool te gaan maken.


  Potverdriedubbeltjes denk Bert nu krijg ik straks nog concurrentie ook. Nou Remi dat duurt nog wel even. Mogelijk is Bert dan al met pensioen.


  Groet Rob.
   
 6. Beethoven

  Beethoven Rob Penning †

  Lid geworden:
  31 dec 2006
  Berichten:
  398
  Remi,

  Ik wil je nog een tip geven. Jij noemt je altijd een wanabee en het is denk ik goed als je daar mee gaat stoppen, want dat wisten wij al en het doet niet terzake. Ook ik ben een wanabee en ik heb ook de nodige chineese viooltjes hangen maar die dienen een doel, namelijk oefenen en nog eens oefenen. Dit alles schept ook een basis om te komen tot mogelijk een restaurateur maar dat zien we nog wel.

  Steek hem even in je zak en doe er wat mee.

  Rob.
   
 7. Beethoven

  Beethoven Rob Penning †

  Lid geworden:
  31 dec 2006
  Berichten:
  398
  Remi,

  Nu eens geen tip want dit moet je even laten bezinken. Zoals je wel weet ben ik bij mijn leraar geweest en die gaat mij nu helpen met wat ik graag wil en hij geeft mij van alles om dat te kunnen doen. Hij gaf daarbij ook een boek die ik al had en ik heb hem meegenomen want in dat boek staan citaten van hem en dus heb ik daar meer aan. Ik stuur jou dat boek zodat jij weer verder komt want dat vind ik leuk.

  Ga nu niet uitgebreid een bedankje doen dat ik zo geweldig ben want dat ben ik niet. Ik leer en wil dat vervolgens graag weer doorgeven.

  Dus geen bedankje graag want daar kan ik nog helemaal niet tegen. Ik krijg er nu al een kleur van. Ik bedank mijn leraar ook nooit want dat hoeft niet. Ik heb hem ooit eens geholpen met de opdrachten die ik nog had en die heeft hij afgemaakt. Daar is nooit over gesproken want dat was niet nodig. Twaalf jaar later kom ik terug met een geheel andere vraag en nu geeft hij mij de nodige hulp.

  Lezen lezen dus en veel plezier ermee.

  Rob.

  PS, Er zijn meerder mensen die graag hetzelfde uit willen dragen, ik zal hier geen namen noemen, want dat weet diegene zelf wel.
   
 8. Beethoven

  Beethoven Rob Penning †

  Lid geworden:
  31 dec 2006
  Berichten:
  398
  Durf het bijna niet meer te schrijven, maar ik doe het toch.

  Zullen we gaan zeggen dat we er met zijn alle voor gaan.


  Rob..
   
 9. Beethoven

  Beethoven Rob Penning †

  Lid geworden:
  31 dec 2006
  Berichten:
  398
  Moeten we nu weer een moment van bezinning ingelasten ?
   
 10. Jan-Peter

  Jan-Peter

  Lid geworden:
  24 mrt 2003
  Berichten:
  142
  Homepage:
  Stop nu maar even met reageren op jezelf Robbedoesje. Ziet er behoorlijk vreemd uit zo.

  1 smiley is ook wel genoeg hoor?!
   
 11. Oosterhof Vioolbouw

  Oosterhof Vioolbouw Frits Oosterhof Beheerder

  Lid geworden:
  29 mrt 2003
  Berichten:
  14.307
  Homepage:
  Remi,

  Ik heb je epistel doorgelezen en heb inderdaad een aantal opmerkingen. Dat is denk ik niet erg, wanneer je er je gedachten over wilt laten gaan en misschien iets ervan kunt toepassen.

  Wat mij opviel aan je proefstukjes hout is, waarom je niet eenzelfde type hout neemt als die waaruit het instrument samengesteld gaat worden. Een relatief poreus Fichte gedraagt zich heel anders dan een stuk Eiken of Essen en al helemaal vergeleken met het qua structuur, dichtere esdoorn.
  Bovendien zal de essen multiplex aan weerszijden van iedere laag voorzien zijn van een lijmlaagje, die een barrière zou kunnen vormen voor de lak. Dan vermeld je nergens of je ook een sealer gebruikt. Ik neem daarom maar aan, dat dat niet het geval is, waardoor het verschil in porositeit een correcte vergelijking al helemaal niet meer toestaat. Want stel, je vindt heel acceptabele resultaten met een bepaalde soort lak op een –laten we zeggen- stuk essen. Zal het resultaat dan ook hetzelfde zijn bij toepassing op een stukje Fichte? Het doordringend vermogen wordt mede bepaald door de viscositeit van de lak: een ‘dunne’ lak dringt veel dieper in je houtstructuur dan een ‘stroperige’ (dikke) lak.

  Dat verschil in gedrag kun je voorkomen door een sealer toe te passen. Dan dringt de lak niet in het hout. Wanneer je dan voor alle te onderzoeken lakken (nagenoeg) dezelfde viscositeit hebt, mag je ze -statistisch en experimenteel gezien- ook vergelijken.

  Je zegt ook ergens dat de spiritlak veel te dun, te waterig is. Dat moet je voorkomen, omdat lakken met een te dunne lak het probleem in zich hebben, dat ze zich zonder kwast al verspreiden. Dat is een ongecontroleerde verspreiding en alleen wanneer de lak dikker is, kan die richting worden gegeven, met een kwast. Bedenk daarbij ook, dat het lakken met een spiritlak vele malen moeilijker is dan het lakken met een olielak. Iemand die de kunst verstaat een instrument met een spiritlak te lakken, zal geen enkele moeite hebben dit met een olielak te doen. Met de laatste kun je de kwast vele malen dezelfde plek laten behandelen. Doe je dat bij een spiritlak, dan trek je òf de lak er weer af, òf je trekt de haren uit de kwast.

  Eerder had ik het over de viscositeit. Ergens lees ik in je post ook, dat de lak die je gebruikt uit de kelder komt. Die zou dus redelijk koel kunnen zijn? Bedenk dat de viscositeit sterk afhankelijk is van de temperatuur, zodat een te dikke koele lak juist precies goed kan zijn bij kamertemperatuur om opgebracht te worden.
  Een te dunne spiritlak kan eenvoudig dikker gemaakt worden door de alcohol te laten verdampen. Dat gaat het beste bij een groot oppervlak: overschenken naar een schoteltje bijvoorbeeld, kan al een aanzienlijke tijdwinst geven bij het verdampen. Wees wel voorzichtig, want alcoholdamp is behoorlijk brandbaar! De spiritlak moet de juiste viscositeit hebben, het resultaat is daar sterk van afhankelijk. In ieder geval niet te dun, anders ‘lakt’ de viool zichzelf automatisch!

  Een te dunne olielak laat zich ook wel indikken, maar dan heb je wel een veel hogere temperatuur nodig om het medium (terpentijn of lijnolie) te verdampen. Daar moet je dan weer de geschikte spullen voor hebben: kolven, kookplaatje, thermometer e.d.
   
 12. remi

  remi ♫ ♪

  Lid geworden:
  11 mei 2004
  Berichten:
  1.726
  Beste Frits,

  Je antwoord is natuurlijk weer compleet, in der daad speelt de temperatuur ook een rol bij de viscositeit (dunvloeibaarheid). De alcohollak staat voorlopig opzij. En eigenlijk zou ik als ik heel eerlijk moet zijn gewoon de hele bende in de vuilnisbak moeten gooien.

  ’t Is immers gissen en gokken en daarvoor moet je dus naar het Casino wezen.

  Je schrijft ook dat ik geen sealer gebruikt, klopt. Waar het mij in eerste instantie om gaat is de werking van de UV bron op het uithardingproces.

  En dan begint nu het schaamrood mij op de kaken te komen, hier volgt een kleine… bekentenis.

  Toen ik de lak (als we het zo mogen noemen) aan het maken was heb ik niet goed bijgehouden wat de hoeveelheden waren, waarom ik dit en waarom ik dat heb gedaan.
  En zet mij zelf telkens op het verkeerde been. Ik heb niet genoteerd wat er precies in de lak zit en hoe het proces van het maken is verlopen, tegen welke problemen ik ben aangelopen en hoe deze zijn opgelost.

  Lak #1 (zonder vlies) blijkt gewoon gekookte lijnolie te zijn, staat onderop het blik.
  Gekookte lijnolie blijkt onder invloed van UV uit te harden en geeft dus een satijnachtige laag aan het oppervlak.
  Lak #2 (met vlies) de lak die de pareltjes gaf blijkt dus “de” lak te zijn, stroperig maar… met de ingrediënten van de lak.
  De pareltjes, de ruwheid die de lak teweegbracht is als je met een vergrootglas kijkt te verklaren. Het zijn de bijna losse uiteinde van de houtnerven/hout vezel.
  We kennen dit verschijnsel wel en schuren dat met een beetje schuurpapier weg.
  En hoepla de volgende laklaag er overheen.

  Eigenlijk moet ik de hele bende gewoon dumpen en overnieuw beginnen, dat doe ik deels niet.
  Wel denk ik er heel sterk over om gewoon overnieuw te beginnen, volgens recept van internet of via de boekwerkjes, niet een kant en klare lak kopen, nee zelf maken, dat is mijn doel.


  Remi
   
 13. Beethoven

  Beethoven Rob Penning †

  Lid geworden:
  31 dec 2006
  Berichten:
  398
  Hoi Remi,

  is je boek nu al een keer aangekomen ? Je stuurt niet eens een Pm
  Ik had toch wel even een kleine reactie kunnen hebben.

  Rob.
   
 14. Beethoven

  Beethoven Rob Penning †

  Lid geworden:
  31 dec 2006
  Berichten:
  398
  Ik stop er nu echt mee.

  Rob.
   
 15. Beethoven

  Beethoven Rob Penning †

  Lid geworden:
  31 dec 2006
  Berichten:
  398
  Beste Frits,

  Ik hoor van je dat Remi nu eindelijk opnieuw gaat proberen om op nieuw te beginnen. Hopelijk gaat hij het eindelijk eindelijk inzien Weer een vioolbouwer erbij kan Bert niet met pensioen want hij heeft er morgen een concurrent bij.


  Ik stop hier mee want ik ben waarschijnlijk niet duidelijk geweest.

  Wat heb ik hier eigenlijk nog te doen want het komt toch niet over.

  Rob.
   
 16. Beethoven

  Beethoven Rob Penning †

  Lid geworden:
  31 dec 2006
  Berichten:
  398
  Nee nu niet weer gaan bellen of mailen want daar zit ik helemaal niet op te wachten.

  Ook hier stop ik meteen mee want alles was als geintje bedoeld. Alleen ik dacht misschien heb ik het niet goed gebracht moet nog zoveel leren. Ja ook voor mij is nog een lange weg te gaan maar ik begin ook net dus heb even geduld met mij want ik ben zo zielig want ik kom nooit buiten. Nou ja ik ben tenslotte een ervaren bouwer die eigenlijk alles al lang weet.
   
 17. Beethoven

  Beethoven Rob Penning †

  Lid geworden:
  31 dec 2006
  Berichten:
  398
  Ook hier stop ik definitief mee.

  Laten we gewoon op nieuw beginnen. We gaan er voor.

  Hee Luc ben je daar nog heb je al een keuze gemaakt wat je gaat doen ?? Gewoon even een vraagje van mijn kant. Ik had dit al eerder gevraagt maar het kwam niet duidelijk over.

  Hij reageert al weer niet. Mogelijk niet goed kunnen lezen kan gebeuren. Hij leert het nog wel eens hoop ik.

  Luc laat nog eens wat van je horen. Nee niet nu meteen.
  Dat moet je eerst laten bezinken. Mogelijk dat je ooit je PC in orde krijgt. Ik hoor wel eens van je.

  Ook hier stop ik nu echt definitief mee.

  Einde.

  O ja jongens ik ben er even niet ik weet zeker dat ik nu echt op vakantie ga. Dus bellen en terug mailen heeft helemaal geen zin.

  Rob.

  Einde verhaal.

  We gaan gewoon verder zoals het was. Ging eigenlijk best goed zo

  Tot ziens allemaal.

  PS als je iets over jezelf kwijt wilt dan kan dat nu hoor. Ik heb er een topic mee gestart. Ja helemaal zelf gedaan. Echt waar ook dit kon ik al. Allen jullie wisten dat niet want dat had ik gewoon niet gezegt.

  Even vergeten kan gebeuren Ik weet nu toch alles al want ik ben met dit forum begonnen.

  Ende verhaal dus ik stop ermee want het intereseert me helemaal niet eigenlijk.

  De mazell foutje moet nog wat gaan leren misschien leer ik het ooit eens.

  Niet meer over praten want dat is helemaal niet goed zo

  He he de hele week wakker gebleven niet kunnen slapen en zo.

  Nogmaal einde verhaal.

  Ik kom niet meer terug zeker weten.
   
 18. Beethoven

  Beethoven Rob Penning †

  Lid geworden:
  31 dec 2006
  Berichten:
  398
  Ik wist dit eigenlijk allemaal al maar ik heb dit niet gezegt.

  Dit heb ik allemaal geleerd van ONZE FRITS Die nog meer weet dan ik.

  Hee Bert ben je daar nog ????? Of ben je toch al met pensioen en heb je dat niet even laten weten.

  Sorry dat kon ik niet weten want ik ben hier nooit geweest.

  Ik wist dit alles al en dat wil ik graag even doorgeven aan een ander want dat was wat ik eigenlijk graag wilde. Maar dat wist ik eigenlijk al dus ik had nooit aan een forum mee moeten gaan doen.

  Foutje bedankt

  Ook hier stop ik mee want ik weet eigenlijk alles al. Conclusie weer wat geleerd.

  Nee Jan Peter nu niet de stekker eruithalen hoor want dan kunnen we helemaal niks meer. :(
   
 19. Beethoven

  Beethoven Rob Penning †

  Lid geworden:
  31 dec 2006
  Berichten:
  398
  Remi maak jij maar lekker spelfoutjes hoor dat hoort er ook bij als je met een forum bezig bent. Dus ik ga je zeker weten niet bellen om te vragen of je ooit nog een terug wil komen. Gewwoon niet gaan twijfelen en je er niks van aantrekken dat we allemaal wel eens een foutje maken.


  Ook hier stop ik definitief mee want ik wist al dat Remi dit nog niet goed kon dus het doet helemaal niet terzake.

  Frits jij moet niet op alle slakken zout leggen en gewoon doen wat je doen moet. Niet zeiken dus en gaan voor die viool en niet zeuren over een fout die we allemaal wel eens kunnen maken.

  Ik stop hier mee want ik ben nu echt dood en dood moe.

  Zonde al die flauwel kul om een lettertje.

  Einde verhaal want ik weet alles al en wil dat helemaal niet doorgeven aan een ander. Ik hou mijn mond dicht. Want dan hoef ik er niet over te praten ook.

  Eigenlijk wist ik dit altijd al dus ik had hier nooit moeten komen.

  Ik wist dit allemaal niet.

  Kon ook niet want ik leerde Frits meteen kennen en die gaf mij stiekem via een PM een hulpende hand want hij dacht dat ik nog moest beginnen en niks wist.

  Laat hem lekker in die waan ist ie ook weer blij en blijf ook hij er gewoon altijd bij en zegt gewoon wanneer hij op vakantie moet. Dat kan nu ook want Robbie wist alles eigenlijk al.

  Frits gewoon bedankt voor alles. Je bent een echte forum vader voor mij. Ik heb nooit een vader gehad dus ik heb dit nooit geleerd

  Nu wel toevallig omdat ik op een forum kwam.

  Ik wist dit eigenlijk altijd al maar ik zei nooit wat.Ik hield mijn mond dicht. Want Robbie kon nooit praten dacht men.

  Ik stop hier echt mee want ik wist dat al.

  Daar had ik helemaal nooit een forum voor nodig gehad.

  Ik die nu net of ik er nooit geweest was.

  Ende verhaal ik stop er nu definitieg echt mee.

  Want ook dat wist robbie allemaal al.

  De groeten allemaal en tot ziens.
   
 20. Beethoven

  Beethoven Rob Penning †

  Lid geworden:
  31 dec 2006
  Berichten:
  398
  Ik ben op dit moment lekker aan het huilen en dat doe ik tot het over is en dat mag iedereen weten

  Echt het einde.

  Geen enkele reactie graag want ik red het echt wel allemaal.


  Rob..
   

Deel Deze Pagina